Δραματική αύξηση των αγνοουμένων στην Ουκρανία: Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, η ΔΕΕΣ ανακοίνωσε ότι καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για τον εντοπισμό σχεδόν 50.000 ανθρώπων, στην συντριπτική τους πλειοψηφία στρατιωτών, που έχουν χαθεί από το 2022, έτος έναρξης της ρωσικής εισβολής. Η ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία βαθαίνει, με τις οικογένειες να ζουν με την αγωνία της αβεβαιότητας για τους αγαπημένους τους.
Ανησυχητική αύξηση των υποθέσεων αγνοουμένων: Όπως δήλωσε ο Ντούσαν Βουγασάνιν, επικεφαλής των ερευνών της ΔΕΕΣ, ο αριθμός των ανοικτών υποθέσεων αγνοουμένων έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Φεβρουάριο του 2024, φτάνοντας τις 50.000, σε σύγκριση με τις 23.000 που ήταν πέρυσι. Η πλειοψηφία των αγνοουμένων, πάνω από το 90%, είναι στρατιώτες, χωρίς να διευκρινίζεται η εθνικότητά τους. Η ΔΕΕΣ, με μακρά παράδοση στην αναζήτηση αγνοουμένων σε ένοπλες συγκρούσεις, έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση.
Η Κεντρική Υπηρεσία Ερευνών (CTA) της ΔΕΕΣ: Η ΔΕΕΣ, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, ίδρυσε το Γραφείο της Κεντρικής Υπηρεσίας Ερευνών (CTA) τον Μάρτιο του 2022, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το γραφείο αυτό αποτελεί τον κεντρικό κόμβο για τη συλλογή και διαχείριση πληροφοριών σχετικά με τους αγνοούμενους. Η CTA διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών, προσπαθώντας να συγκεντρώσει και να διασταυρώσει πληροφορίες για τους αγνοούμενους, με στόχο την ενημέρωση των οικογενειών τους.
Πάνω από 63.000 αιτήματα εντοπισμού: Μέσα σε τρία χρόνια, η CTA έχει λάβει πάνω από 63.000 αιτήματα από οικογένειες τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία, που αναζητούν τους αγαπημένους τους. Μέχρι σήμερα, η ΔΕΕΣ έχει καταφέρει να εντοπίσει περίπου 13.000 ανθρώπους. Ο Βουγασάνιν τόνισε ότι ο αριθμός των αιτημάτων αυξάνεται με “γεωμετρική πρόοδο”, επιβεβαιώνοντας την κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην ένταση των συγκρούσεων σε ορισμένες περιοχές, αλλά και στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον ρόλο και τις δραστηριότητες της ΔΕΕΣ.
Εθνικά Γραφεία Πληροφοριών και ο ρόλος της ΔΕΕΣ: Σύμφωνα με τις Συνθήκες της Γενεύης, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν συστήσει εθνικά γραφεία πληροφοριών, υπεύθυνα για τη συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους αιχμαλώτους πολέμου και τους αγνοούμενους. Η ΔΕΕΣ, ενεργώντας ως ουδέτερος μεσολαβητής, συγκεντρώνει, καταγράφει και μεταφέρει αυτές τις πληροφορίες στις αντίστοιχες πλευρές, διευκολύνοντας την επικοινωνία και την ανταλλαγή δεδομένων. Από το 2022, η ΔΕΕΣ έχει λάβει 16.000 ενημερώσεις από τις δύο χώρες σχετικά με αγνοούμενους που κρατούνται από την αντίπαλη πλευρά.
Δέσμευση για συνεχή υποστήριξη: Ο Ντούσαν Βουγασάνιν κατέληξε τονίζοντας τη δέσμευση της ΔΕΕΣ να συνεχίσει τις προσπάθειες εντοπισμού αγνοουμένων ακόμη και μετά το τέλος της ένοπλης σύγκρουσης. “Η αναζήτηση των αγνοουμένων θα συνεχιστεί μετά το τέλος της ένοπλης σύγκρουσης και παραμένουμε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τις οικογένειες για όσο χρειαστεί”, δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη μακροχρόνια δέσμευση της ΔΕΕΣ στην ουσιαστική υποστήριξη των οικογενειών που βιώνουν την αγωνία της εξαφάνισης των αγαπημένων τους. Η ΔΕΕΣ επιβεβαιώνει τον κρίσιμο ρόλο της στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.