Σημαντική ημερίδα με θέμα «Ψηφιακός Εθισμός & Cyberbullying: Ο Ρόλος της Οικογένειας, του Σχολείου και της Κοινωνίας» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου στον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Η εκδήλωση, εστιασμένη στην αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού και στον περιορισμό του εθισμού στο διαδίκτυο, συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, συμπεριλαμβανομένων γονέων, εκπαιδευτικών, ειδικών στον τομέα της ψυχικής υγείας και ενεργών πολιτών του Πειραιά.
Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της ημερίδας ανήκε σε επτά τοπικούς Συλλόγους του Πειραιά, με κινητήρια δύναμη τη Δόμνα Μιχαηλίδου, Βουλευτή Α’ Πειραιώς & Νήσων. Ο κεντρικός στόχος ήταν η ανάδειξη των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι στον ραγδαία εξελισσόμενο ψηφιακό κόσμο. Παράλληλα, επιδιώχθηκε η δημιουργία ενός γόνιμου διαλόγου και η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την αποτελεσματική προστασία των νέων από φαινόμενα όπως ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός (cyber bullying) και ο εθισμός στα social media και τα online games.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτέλεσε μία αξιέπαινη προσπάθεια συνένωσης δυνάμεων από πολλούς φορείς του Πειραιά, με σκοπό την ουσιαστική συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων γύρω από φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τους νέους και την ασφαλή τους πλοήγηση στο διαδίκτυο. Η πρωτοβουλία αυτή υπογραμμίζει την αξία της συνεργασίας μεταξύ φορέων και της άμεσης επικοινωνίας της τοπικής κοινωνίας με τους εκπροσώπους της.
Κορυφαίοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Χαράλαμπος Καρράς, έμπειρος εκπρόσωπος του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο καταξιωμένος Κλινικός Ψυχολόγος Δημήτριος Πετρούνιας, ο Γεώργιος Κορμάς, γιατρός και υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Saferinternet.gr, και η Δόμνα Μιχαηλίδου, Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων, η οποία και συνέβαλε καθοριστικά στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Τη συζήτηση συντόνισε με επιτυχία η δημοσιογράφος Βελίκα Καραβάλτσιου, διασφαλίζοντας την ομαλή ροή και την ενημέρωση του κοινού.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, αναφέρθηκε στις επιβλαβείς συνέπειες της υπερβολικής έκθεσης των παιδιών και των εφήβων στις οθόνες των κινητών, των υπολογιστών και των tablets. Επίσης, τόνισε τον σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η πολιτεία, καθώς και την ανάγκη για μια συλλογική προσπάθεια από όλους: «Όσους περιορισμούς κι αν επιβάλει η πολιτεία, όσα μέτρα κι αν θεσπίσει για να προστατεύσει τα παιδιά από την αλόγιστη χρήση του διαδικτύου, εάν δεν γίνουμε όλοι μέρος μιας κοινής προσπάθειας, δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Γονείς, δάσκαλοι, η κοινωνία των πολιτών, απλοί πολίτες και πολιτικοί, οφείλουμε να ακούμε ο ένας τον άλλον, να μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε την προστασία των παιδιών μας». Η βουλευτής τόνισε επίσης τη σημασία της γονεϊκής παρακολούθησης (parental control) και της ενημέρωσης για τους κινδύνους του διαδικτύου.
Συμπερασματικά, η ημερίδα ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και πιο υγιούς ψηφιακού περιβάλλοντος για τα παιδιά και τους εφήβους. Οι ομιλητές υπογράμμισαν την ανάγκη για ακόμη πιο στοχευμένες θεσμικές παρεμβάσεις, καθώς και για εκπαιδευτικές δράσεις που θα ενδυναμώσουν τους νέους, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του διαδικτύου με κριτική σκέψη και υπευθυνότητα. Το κοινό συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση, θέτοντας καίρια ερωτήματα και μοιραζόμενο προσωπικές εμπειρίες, γεγονός που κατέδειξε το μέγεθος της ευαισθητοποίησης γύρω από το ζήτημα του ψηφιακού εθισμού και του cyberbullying.