Ο Φεβρουάριος συνήθως σηματοδοτεί την αρχή της τουριστικής σεζόν στη Σαντορίνη, με την άφιξη των πρώτων κρουαζιερόπλοιων και την προσμονή των διακοπών του Πάσχα να δημιουργούν προσδοκίες για μια επιτυχημένη χρονιά.
Ωστόσο, η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα, με χιλιάδες σεισμούς να πλήττουν το νησί από τον Ιανουάριο, έχει προκαλέσει ανησυχία στην τοπική κοινωνία. Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί δεν μπορούν να προβλέψουν πότε θα σταματήσουν οι δονήσεις, μια κρουαζιέρα έχει ήδη ακυρωθεί και ο τουρισμός στη Σαντορίνη, η σημαντικότερη βιομηχανία του νησιού ειναι σε επισφαλές σημείο, όπως αναφέρει το BBC.
Ο Αντώνης Παγώνης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδας, παραδέχεται: «Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε παρατηρήσει μια μείωση στις κρατήσεις ξενοδοχείων στη Σαντορίνη. Ελπίζουμε ότι αυτή η πτώση θα είναι προσωρινή.» Η αβεβαιότητα σχετικά με την επίδραση των σεισμών στην τουριστική κίνηση έχει δημιουργήσει επιπλέον προβληματισμούς στους ξενοδόχους του νησιού.
Ένας από τους κύριους φόβους είναι η έλλειψη προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών των τουριστών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν. Πολλοί εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις εργασίας λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί.
Όπως δηλώνει ο Μάνος, μπάρμαν με πολυετή εμπειρία στη Σαντορίνη: «Δεν φοβάμαι τους σεισμούς, το νησί “κουνιέται” συχνά. Η δουλειά είναι απαιτητική, αλλά οι οικονομικές απολαβές άξιζαν τον κόπο. Φέτος, όμως, δεν είμαι σίγουρος αν θα συμβεί το ίδιο.»
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ένας χάρτης σεισμών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Ίου, Ανύδρου, Αμοργού και Ανάφης, όπου καταγράφηκαν 28 σεισμοί 4,5 Ρίχτερ και άνω μεταξύ 4 και 11 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το USGS.
Το BBC αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, το νησί φιλοξενεί καθημερινά 70.000 εργαζόμενους και 160.000 επισκέπτες. Η ανάγκη για βελτιώσεις στις υποδομές, όπως ένα νέο λιμάνι, είναι επιτακτική.
Η οικονομική σημασία της Σαντορίνης για την Ελλάδα είναι τεράστια, καθώς συμβάλλει περίπου κατά 2,5% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας, δημιουργώντας περίπου 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Μείωση Κρατήσεων, Ανησυχία για το Μέλλον
Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει μαζικές ακυρώσεις, οι ξενοδόχοι αναφέρουν σαφή μείωση στις νέες κρατήσεις. Οι επαγγελματίες του τουρισμού προειδοποιούν ότι εάν η σεισμική δραστηριότητα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις θα μπορούσε να είναι σημαντικός.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σαντορίνη, αναγνώρισε την ανάγκη για προστασία της φήμης του νησιού, τονίζοντας ότι η Σαντορίνη είναι ένας «εμβληματικός τουριστικός προορισμός». Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τη Σαντορίνη, να διαφυλάξουμε τη φήμη της και να εξασφαλίσουμε ότι το 2025 θα είναι μια ακόμη εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.»
Η κα. Καραμολέγκου, ιδιοκτήτρια τεσσάρων ξενοδοχείων με 120 υπαλλήλους, αναγνωρίζει τις προκλήσεις και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο καθυστέρησης του ανοίγματος των ξενοδοχειακών της μονάδων εάν η σεισμική δραστηριότητα συνεχιστεί. Παρόλα αυτά, παραμένει αισιόδοξη για το μέλλον του τουρισμού στην Σαντορίνη.
«Δραστηριοποιούμαστε στον τουριστικό κλάδο για δεκαετίες, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Είμαι βέβαιη ότι ακόμη και με πιθανή έλλειψη προσωπικού, οι υπηρεσίες μας θα παραμείνουν εξαιρετικές για τους επισκέπτες μας.»