Στις 13 Φεβρουαρίου 1917, το Παρίσι συγκλονίζεται από τη σύλληψη της Μάτα Χάρι, κατά κόσμον Μαργκαρέτα Ζέλε, με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Γερμανίας. Η υπόθεση της Μάτα Χάρι, μιας γυναίκας που ξεκίνησε ως εξωτική χορεύτρια και κατέληξε στο εκτελεστικό απόσπασμα, παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα κεφάλαια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αλήθεια, την προδοσία και την δικαιοσύνη.

Η Μαργκαρέτα Ζέλε, γεννημένη στις 7 Αυγούστου 1876 στην Ολλανδία, έζησε μια ζωή γεμάτη περιπέτειες. Ο γάμος της με τον Ρούντολφ ΜακΛέοντ, αξιωματικό του ολλανδικού στρατού, την οδήγησε στις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες (σημερινή Ινδονησία), όπου ήρθε σε επαφή με τον εξωτικό πολιτισμό και τους παραδοσιακούς χορούς. Οι χορευτικές παραδόσεις της Ινδονησίας, όπως ο μπεντόγκο, άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στην αισθητική της και αργότερα, στην καριέρα της.

Μετά την επιστροφή της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Παρίσι, υιοθέτησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Μάτα Χάρι, που στα μαλαϊκά σημαίνει «μάτι της αυγής», μια ονομασία που υποδήλωνε ένα νέο ξεκίνημα. Σύντομα απέκτησε φήμη για τους αισθησιακούς και τολμηρούς χορούς της, οι οποίοι συνδύαζαν στοιχεία ανατολικής και δυτικής κουλτούρας. Η φήμη της Μάτα Χάρι εκτοξεύτηκε, κάνοντάς την μια περιζήτητη προσωπικότητα στην παριζιάνικη κοινωνία.

Όμως, με την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η ζωή της πήρε μια σκοτεινή τροπή. Οι συχνές μετακινήσεις της μεταξύ χωρών και οι σχέσεις της με υψηλόβαθμους αξιωματικούς των εμπλεκόμενων κρατών προκάλεσαν την προσοχή των μυστικών υπηρεσιών. Οι γαλλικές αρχές την υποψιάστηκαν ότι ενεργούσε ως Γερμανίδα κατάσκοπος, συλλέγοντας πληροφορίες για λογαριασμό του εχθρού. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο Γερμανός πρόξενος Κράμερ την προσέγγισε και της πρόσφερε χρήματα για να κατασκοπεύει για τη Γερμανία. Από την άλλη πλευρά, λέγεται ότι είχε επίσης επαφές με τη γαλλική αντικατασκοπεία, η οποία ίσως προσπάθησε να την χρησιμοποιήσει για να κατασκοπεύσει τις γερμανικές δυνάμεις.

Η σύλληψη της Μάτα Χάρι στο ξενοδοχείο Elysées-Palace ήταν θεαματική. Η επακόλουθη δίκη της, που ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου 1917, ήταν γεμάτη αμφιβολίες και αντιφάσεις. Κατηγορήθηκε ότι με τις ενέργειές της οδήγησε στον θάνατο χιλιάδες Γάλλους στρατιώτες, αν και οι αποδείξεις ήταν ελάχιστες. Παρά τις εκκλήσεις της για αθωότητα, η Μάτα Χάρι καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 15 Οκτωβρίου 1917. Η εκτέλεση της Μάτα Χάρι, σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν ψύχραιμη και αδιάφορη προς τον θάνατο.

Μέχρι σήμερα, η ιστορία της Μάτα Χάρι συνεχίζει να διχάζει τους ιστορικούς. Κάποιοι την θεωρούν μια επικίνδυνη διπλή πράκτορα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ήταν περισσότερο θύμα των περιστάσεων και των δικών της φιλοδοξιών. Η αλήθεια πιθανόν να βρίσκεται κάπου στη μέση. Η Μάτα Χάρι ήταν σίγουρα μια γυναίκα με περίπλοκο χαρακτήρα, που έζησε μια ζωή γεμάτη λάμψη και μυστήριο, αλλά και τραγωδία. Η ιστορία της παραμένει μια προειδοποίηση για τους κινδύνους της κατασκοπείας, της προδοσίας και της εξουσίας.

Σαν Σήμερα: Γεγονότα και Επετειοι

Ας δούμε μερικά σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα:

1924 – Γέννηση του Γιώργου Φούντα, ενός από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου, γνωστού για τον ρόλο του στην ταινία “Στέλλα”.

1950 – Γέννηση του Πίτερ Γκάμπριελ, Βρετανού μουσικού και τραγουδιστή, από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος Genesis.

Απεβίωσαν

Μερικοί άνθρωποι που έφυγαν από τη ζωή σαν σήμερα:

1332 – Απεβίωσε ο Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1883 – Απεβίωσε ο Ρίχαρντ Βάγκνερ, Γερμανός συνθέτης της ρομαντικής περιόδου.

1899 – Απεβίωσε ο Ανδρέας Συγγρός, Έλληνας επιχειρηματίας και εθνικός ευεργέτης.

Εορτολόγιο

Σήμερα γιορτάζουν οι:

Ακύλας, Πρίσκιλλα

Εθνικές Εορτές – Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα Προφυλακτικού
Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου