Το κοινοβούλιο της Αρμενίας έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εγκρίνοντας σε πρώτη ανάγνωση ένα νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για διαπραγματεύσεις ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί μια στροφή της εξωτερικής πολιτικής του Γερεβάν προς τη Δύση, καθώς οι σχέσεις με την Ρωσία, τον παραδοσιακό σύμμαχο, έχουν επιδεινωθεί.

Η απόφαση έρχεται μετά από μια περίοδο αυξανόμενης δυσαρέσκειας της Αρμενίας προς τη Ρωσία, η οποία διατηρεί στρατιωτική βάση στο αρμενικό έδαφος. Συγκεκριμένα, το Γερεβάν εξέφρασε έντονες διαμαρτυρίες για την έλλειψη στήριξης από το Κρεμλίνο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τόσο το 2020 όσο και το 2023. Αυτή η αίσθηση εγκατάλειψης έχει οδηγήσει την Αρμενία στην αναζήτηση νέων συμμαχιών και ευκαιριών στην Ευρώπη.

Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο κατέδειξε σαφή υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική, με 63 ψήφους υπέρ έναντι μόλις 7 κατά. Η ενταξιακή διαδικασία με την ΕΕ θεωρείται πλέον στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Αρμενίας.

«Εκφράζοντας την αδιαμφισβήτητη βούληση του αρμενικού λαού και με γνώμονα την επιδίωξη μιας ασφαλούς, ευημερούσας και ανεπτυγμένης χώρας, η Δημοκρατία της Αρμενίας ανακοινώνει την επίσημη έναρξη της διαδικασίας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδεται στην ευρωπαϊκή προοπτική για το μέλλον της χώρας. Απαιτείται, ωστόσο, και δεύτερη ανάγνωση για την οριστική έγκριση.

Ο Αρτάκ Ζαϊναλιάν, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και ηγετική φυσιογνωμία της πρωτοβουλίας πολιτών που συγκέντρωσε 60.000 υπογραφές υπέρ της ευρωπαϊκής ένταξης, τόνισε ότι η Ευρώπη αντιπροσωπεύει «τις θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας, της ποιοτικής εκπαίδευσης, της τεχνολογικής καινοτομίας, της ιατρικής αριστείας, καθώς και της πολιτιστικής εξέλιξης και δημιουργικότητας». Διευκρίνισε επίσης ότι η κίνηση αυτή δεν στοχεύει στην απομάκρυνση της Αρμενίας από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, αλλά στην «διεύρυνση των οικονομικών οριζόντων και στην πρόσβαση σε νέες αγορές» για την αρμενική επιχειρηματικότητα.

Η πρωτοβουλία για την προσέγγιση της ΕΕ έτυχε θερμής υποδοχής από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της χώρας, τα οποία βλέπουν στην ένταξη μια ευκαιρία για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση επέκρινε την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την ως «πολιτικό ελιγμό χωρίς ουσιαστικές προοπτικές επιτυχίας» και απείχε από τη σημερινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της για την πρακτική εφαρμογή και τα πιθανά αποτελέσματα της ενταξιακής διαδικασίας για την Αρμενία.