Η Meta, ο κολοσσός της τεχνολογίας με έδρα τις ΗΠΑ, εξέδωσε σήμερα μια σημαντική προειδοποίηση προς τους χρήστες του διαδικτύου στην Ελλάδα και παγκοσμίως σχετικά με μια αυξανόμενη απειλή: τις απάτες γνωριμιών στο διαδίκτυο που αξιοποιούν τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI).
Συγκεκριμένα, η εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram, εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία πειστικών ψεύτικων προφίλ, εικόνων και βίντεο. Αυτές οι δημιουργίες διευκολύνουν την εξαπάτηση ατόμων που αναζητούν ρομαντικές σχέσεις online, με στόχο την οικονομική εκμετάλλευση και την κλοπή προσωπικών δεδομένων.
Ο Ντέιβιντ Αγκράνοβιτς, υπεύθυνος για την αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών στη Meta, ανέφερε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: μια ομάδα κυβερνοεγκληματιών με βάση στην Καμπότζη, η οποία στοχεύει άτομα που μιλούν ιαπωνικά ή κινεζικά. Αυτή η ομάδα φέρεται να χρησιμοποίησε λογισμικό της OpenAI για να δημιουργήσει και να μεταφράσει περιεχόμενο, γεγονός που καταδεικνύει τη διαθεσιμότητα και την ευκολία χρήσης αυτών των τεχνολογιών για κακόβουλους σκοπούς.
Η μέθοδος που ακολουθούν οι απατεώνες στον κυβερνοχώρο είναι συχνά η ίδια: χτίζουν υπομονετικά σχέσεις εμπιστοσύνης με τα θύματά τους, επενδύοντας χρόνο και προσπάθεια για να δημιουργήσουν μια αίσθηση οικειότητας. Στη συνέχεια, σταδιακά, προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα ή ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία, εκμεταλλευόμενοι την συναισθηματική σύνδεση που έχουν δημιουργήσει. Εμπλέκονται σε αυτό που ονομάζεται **”Romance Scam”**
Όπως τόνισε ο κ. Αγκράνοβιτς, οι απατεώνες αξιοποιούν πολλαπλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, και η Meta μπορεί να εντοπίσει μόνο ένα μέρος της παράνομης δραστηριότητάς τους. Έκανε έκκληση προς τους χρήστες να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν η μοναξιά και η θλίψη είναι πιο έντονες, και ενόψει της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, μιας περιόδου που συχνά εκμεταλλεύονται οι απατεώνες.
Η Ρέιτσελ Τόμπακ, επίσης στέλεχος της Meta, συμβούλεψε τους χρήστες να υιοθετήσουν μια στάση “ευγενικής παράνοιας” όταν γνωρίζουν κάποιον στο διαδίκτυο και αρχίζουν να αναπτύσσουν συναισθήματα, ειδικά αν το άτομο αυτό ζητήσει χρήματα για κάποια έκτακτη ανάγκη ή επαγγελματική ευκαιρία, καθώς αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι απάτης γνωριμιών.
Η ευρεία διάδοση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης τον τελευταίο χρόνο έχει επιτρέψει στους απατεώνες να δημιουργούν ολοένα και πιο πειστικά ψεύτικα προφίλ. Όπως εξήγησε η κυρία Τόμπακ, “μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιούν bots (αυτοματοποιημένα λογισμικά) που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη για να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις με ψεύτικη φωνή, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση,” καθιστώντας τις απάτες ακόμα πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Η εγρήγορση και η ενημέρωση σχετικά με τις νέες τεχνολογίες απάτης είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των χρηστών του διαδικτύου.