Έγκριση του Αναπτυξιακού Προγράμματος του Λιμένα Θεσσαλονίκης: Νέα Εποχή για την Οικονομία και την Απασχόληση
Δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 18/Α/10.02.2025) το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στην έγκριση του αναπτυξιακού προγράμματος για τον λιμένα της Θεσσαλονίκης, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για την ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Η έγκριση αυτή περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο σχέδιο «Master Plan» του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ Α.Ε.) και την απαραίτητη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, διασφαλίζοντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των έργων.
Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στην ΟΛΘ Α.Ε. να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του οργανισμού.
Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η ΟΛΘ Α.Ε. δεσμεύεται να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ. Κεντρικό ρόλο στις επενδύσεις κατέχει το εμβληματικό έργο της επέκτασης του 6ου Προβλήτα, μια σημαντική παρέμβαση που θα αυξήσει κατακόρυφα τη δυναμικότητα του λιμένα Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας τη θέση του ως πύλη εισόδου και εξόδου για τα Βαλκάνια.
Επιπλέον, το τεχνικό πρόγραμμα της ΟΛΘ Α.Ε. περιλαμβάνει το έργο της «Αποκατάστασης και Αξιοποίησης των Εγκαταστάσεων του Παλαιού Τελωνειακού Σταθμού», προσδίδοντας νέα πνοή σε ένα ιστορικό κτίριο της πόλης. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης έργα βελτίωσης, επισκευής, συντήρησης, αναβάθμισης και ανακατασκευής των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε τη σημασία της έγκρισης του Master Plan για τον λιμένα της Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας: «Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος […] αποτελεί ορόσημο για την ιστορία αλλά και το μέλλον του λιμένα της Θεσσαλονίκης. Είναι η εκκίνηση μίας νέας εποχής που προβλέπει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες – τα επόμενα χρόνια – αναμένεται να εξασφαλίσουν μία ευοίωνη πορεία για την οικονομία και την απασχόληση των εργαζομένων, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Η Θεσσαλονίκη κατέχει σημαίνοντα ρόλο στην “Θαλάσσια Εγνατία” αλλά και στη χάραξη της Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής […] Φιλοδοξούμε η Θεσσαλονίκη να πρωταγωνιστήσει ως κύριος λιμένας των Βαλκανίων.»
Για την επίτευξη της σύνθετης επιστημονικής και διοικητικής διαδικασίας σύνταξης και έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος, υπήρξε στενή συνεργασία μεταξύ στελεχών του λιμένα Θεσσαλονίκης και του Υπερταμείου (πρώην ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο ανέλαβε το ρόλο της «Αρχής Σχεδιασμού».
Η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) είχε δώσει την αρχική έγκριση του Master Plan τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για προέλεγχο τον Αύγουστο του 2024.
Ο συντονισμός, η επεξεργασία και η προώθηση της διαδικασίας πραγματοποιήθηκαν από τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας και Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η έγκριση του αναπτυξιακού προγράμματος του λιμένα Θεσσαλονίκης σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την πόλη, την οικονομία της και την ευρύτερη περιοχή, με σημαντικές επενδύσεις και αναπτυξιακές προοπτικές.
Οι μελλοντικές προοπτικές του λιμένα Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα θετικές, καθώς αναμένεται να ενισχύσει τη θέση του ως σημαντικού εμπορικού κόμβου και πύλης για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.