Σε εξέλιξη βρίσκεται μια έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, καθώς ένας νέος σεισμός 5 Ρίχτερ έπληξε την περιοχή στις 03:14, με επίκεντρο ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Η δόνηση έγινε ευρέως αισθητή στα νησιά των Κυκλάδων, ενώ αναφορές έφτασαν μέχρι την Αθήνα, επιβεβαιώνοντας την έκταση του σεισμικού φαινομένου.

Ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής σεισμολογίας και εκπρόσωπος των επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στην παρατεταμένη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης. Τόνισε πως η κατάσταση παρακολουθείται στενά από την ομάδα του.

«Τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται μια μικρή μετατόπιση της σεισμικότητας προς την περιοχή της Αμοργού. Αυτές οι μετακινήσεις είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν», εξήγησε ο καθηγητής, καθησυχάζοντας παράλληλα.

«Η αρχική εκτίμηση είναι ότι η κατάσταση παραμένει σταθερή. Παρόλο που είχαμε μια μικρή ύφεση στα 3 Ρίχτερ, τώρα βλέπουμε έναν παρόμοιο ρυθμό. Παραμένει, ωστόσο, μια από τις πιο δύσκολες ακολουθίες που έχουμε αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό χώρο», τόνισε ο κύριος Παπαζάχος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση και παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας.

«Δεν θα υπάρξει άμεση ηρεμία, καθώς η διάρκεια τέτοιων ακολουθιών, ακόμα και στην απλή περίπτωση της σμηνοσειράς, μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες. Δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος να σταματήσουμε τη φύση και να έχουμε ησυχία άμεσα. Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι ενδέχεται να συνεχίσουμε να βιώνουμε μια παρόμοια κατάσταση για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα διαρκέσει για χρόνια», διευκρίνησε ο καθηγητής.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι δεν έχει δοθεί καμία σύσταση για απομάκρυνση των κατοίκων, αλλά αναγνωρίζει ότι η ψυχολογική κατάσταση είναι υποκειμενική. Επισήμανε, ωστόσο, ότι «η ασφάλειά τους είναι η ίδια με αυτή που είχαν πριν από την έναρξη της ακολουθίας», προσπαθώντας να καθησυχάσει τους κατοίκους των Κυκλάδων σχετικά με τον τρέχοντα σεισμικό κίνδυνο.

Σχετικά με τα πιθανά σενάρια, ο κ. Παπαζάχος ανέφερε ότι έχουν γίνει εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις ενός σεισμού 6,5 Ρίχτερ, «και οι ζημιές φαίνονται να είναι περιορισμένες, ειδικά στα σύγχρονα κτίρια». Αυτή η εκτίμηση δίνει μια αίσθηση ανακούφισης, αλλά τονίζει τη σημασία της σεισμικής προστασίας και της κατασκευής σύγχρονων κτιρίων σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Ερωτηθείς για την πιθανή παράταση των μέτρων, ο καθηγητής απάντησε ότι θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση το Σάββατο. Επιπλέον, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν λόγοι για να μην ανοίξουν τα σχολεία της Σαντορίνης λόγω ακαταλληλότητας», δίνοντας μια θετική προοπτική για την επιστροφή στην κανονικότητα στην περιοχή.

Από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 1.100 σεισμοί στις Κυκλάδες, με τον ισχυρότερο να φτάνει τα 5,3 Ρίχτερ. Αυτός ο μεγάλος αριθμός δονήσεων υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή σεισμική παρακολούθηση και ετοιμότητα στην περιοχή των Κυκλάδων, καθώς και για ενημέρωση και εγρήγορση των κατοίκων.