Η κυβέρνηση του Καράκας επιβεβαίωσε την άφιξη δύο αεροσκαφών που μετέφεραν Βενεζουελάνους μετανάστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σηματοδοτώντας μια νέα εξέλιξη στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του Ντόναλντ Τραμπ στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, υπογραμμίζοντας μια πιθανή αλλαγή στην προσέγγιση των ΗΠΑ προς τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του, το Καράκας τόνισε ότι «δύο αεροσκάφη βρίσκονται ήδη σε βενεζουελάνικο έδαφος, μεταφέροντας συμπατριώτες μας, μετανάστες από τη Βενεζουέλα, που είχαν βρει καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες». Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εστιάζει στον επαναπατρισμό Βενεζουελάνων, οι οποίοι είχαν αναζητήσει μια νέα ζωή στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αεροπλάνα μεταφέρουν πολίτες της Βενεζουέλας που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ. Αυτές είναι οι πρώτες πτήσεις επιστροφής μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανέφερε ότι «ενημερώθηκε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι ορισμένοι από τους επαναπατριζόμενους ενδέχεται να συνδέονται με εγκληματικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων μελών της συμμορίας Tren de Aragua». Παρόλα αυτά, δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις πτήσεις ή τον ακριβή αριθμό των επιβατών.

Στις 31 Ιανουαρίου, ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, είχε συνάντηση στο Καράκας με τον πρόεδρο Μαδούρο. Στόχος της επίσκεψης ήταν να διασφαλιστεί η «άνευ όρων» επιστροφή των απελαθέντων Βενεζουελάνων από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της Tren de Aragua. Παράλληλα, ζητήθηκε η απελευθέρωση Αμερικανών πολιτών που κρατούνταν στη Βενεζουέλα.

Ο Γκρενέλ επέστρεψε στις ΗΠΑ μαζί με έξι απελευθερωθέντες Αμερικανούς, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώθηκε στο θέμα των απελάσεων και των επιστροφών.

Παρά το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον δεν αναγνωρίζει την εκλογή του Μαδούρο, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν παρατυπίες, δηλώνει ότι δεν έχει προχωρήσει σε καμία παραχώρηση, ενώ ο Μαδούρο έκανε λόγο για μια «νέα αρχή» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις από το 2019.

Η κυβέρνηση Τραμπ, με τη μετανάστευση να αποτελεί κεντρικό θέμα της πολιτικής της, έθεσε τέλος στο καθεστώς προσωρινής προστασίας που απολάμβαναν περίπου 600.000 Βενεζουελάνοι, οι οποίοι είχαν καταφύγει στις ΗΠΑ λόγω της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στη χώρα τους. Το καθεστώς αυτό τους προστάτευε από την απέλαση, αλλά πλέον δεν ισχύει.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 7,8 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής. Ένας σημαντικός αριθμός εξ αυτών έχει εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.