Ένας ακόμη ισχυρός σεισμός στη Σαντορίνη, μεγέθους 5.3 βαθμών σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ή 5.2 σύμφωνα με την εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC), κατέγραψε τις ανησυχίες των κατοίκων και των ειδικών. Ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με ανάρτησή του, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εξέλιξη, τονίζοντας πως “έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας” που είχε διαφανεί τις προηγούμενες ημέρες. Η νέα δόνηση, η οποία σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού το βράδυ της Δευτέρας, αποτελεί τον ισχυρότερο σεισμό που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στην συγκεκριμένη σεισμική ακολουθία.
Μετά τον αρχικό σεισμό των 5.3 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή στις 5 Φεβρουαρίου, ο κ. Παπαδόπουλος είχε επισημάνει μια πιθανή τάση μείωσης της σεισμικής δραστηριότητας. “Είχαμε παρατηρήσει μια ελαφριά μείωση στους σεισμούς άνω των 3 Ρίχτερ τις τελευταίες δύο με τρεις ημέρες. Το μέσο μέγεθος των σεισμών φαινόταν να μειώνεται, παρά τον χθεσινό σεισμό των 5 Ρίχτερ και τον προηγούμενο των 4.9. Αυτά τα στοιχεία μας έδιναν μια αισιόδοξη προοπτική ότι ίσως βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αποφόρτισης και ομαλοποίησης της μετασεισμικής δραστηριότητας,” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, “σήμερα παρατηρούμε ένα νέο στοιχείο. Οι δύο ισχυρότεροι σεισμοί φαίνεται να αλλάζουν τον τρόπο “σπασίματος” του ρήγματος. Ενώ μέχρι τώρα όλοι οι σεισμοί είχαν τον ίδιο μηχανισμό “σπασίματος” στο ενεργοποιημένο ρήγμα, σήμερα υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση που υποδεικνύει την πιθανή ενεργοποίηση ενός γειτονικού ρήγματος μικρών διαστάσεων στα ανατολικά της σεισμικής ζώνης. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα ακόμη αισιόδοξο σημάδι, ωστόσο χρειάζεται να περιμένουμε. Απαιτείται υπομονή και η συλλογή περισσότερων στοιχείων για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε την κατάσταση συνολικά και να διαμορφώσουμε μια πιο σαφή εικόνα για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στη Σαντορίνη. Η υπομονή είναι το κλειδί σε αυτές τις περιπτώσεις.”