Ένα ακόμα νομικό εμπόδιο παρουσιάστηκε σήμερα για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ένας τρίτος ομοσπονδιακός δικαστής εξέφρασε την πρόθεσή του να αναστείλει την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου διατάγματός του σχετικά με την κατάργηση του «δικαίου του εδάφους» (jus soli), δηλαδή του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος απόκτησης αμερικανικής υπηκοότητας για όσους γεννιούνται εντός των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο περιφερειακός δικαστής Τζόζεφ Λαπλάντ, με έδρα το Νιου Χάμσαϊρ, εξέτασε τις προσφυγές οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών, με νομική εκπροσώπηση από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU). Ο δικαστής Λαπλάντ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εκδώσει προσωρινή διαταγή αναστολής, η οποία θα παγώσει την εφαρμογή του εκτελεστικού διατάγματος που είχε εκδώσει ο Τραμπ. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είχε δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να αρνούνται την αναγνώριση της υπηκοότητας σε παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ μετά τις 19 Ιανουαρίου, εφόσον κανένας από τους γονείς τους δεν είναι πολίτης των ΗΠΑ ή νόμιμος μόνιμος κάτοικος – κάτοχος πράσινης κάρτας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δικαστής Λαπλάντ είχε διοριστεί στη θέση του από τον πρώην Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο δικαστής Λαπλάντ ανέφερε ότι θα δημοσιεύσει αργότερα γραπτή αιτιολογία για την απόφασή του. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί πιθανότατα στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο και θα κληθεί να δώσει οριστική λύση στο ζήτημα. “Το θέμα θα διευθετηθεί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, από το Ανώτατο Δικαστήριο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δύο ακόμη ομοσπονδιακοί δικαστές, σε Μέριλαντ και Ουάσιγκτον, έχουν ήδη μπλοκάρει την εφαρμογή του ίδιου διατάγματος με ξεχωριστές αποφάσεις. Αυτές οι προηγούμενες αποφάσεις ενισχύουν περαιτέρω τη νομική αβεβαιότητα γύρω από το διάταγμα του Τραμπ.
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση Τραμπ ασκήσει έφεση κατά των αποφάσεων, οι υποθέσεις θα εξεταστούν από τρία διαφορετικά ομοσπονδιακά Εφετεία, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της Βοστώνης, το οποίο αποτελείται από δικαστές που είχαν διοριστεί από Δημοκρατικούς προέδρους.
Οι οργανώσεις που έχουν προσφύγει κατά του διατάγματος υποστηρίζουν ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό, καθώς το «δίκαιο του εδάφους» είναι κατοχυρωμένο τόσο με τη 14η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ όσο και με μια ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εκδόθηκε το 1898. Η ερμηνεία της 14ης Τροπολογίας αποτελεί κεντρικό σημείο διαφωνίας, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να περιορίσει την εμβέλειά της.
Η υπόθεση αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αμερικανική μεταναστευτική πολιτική και να επηρεάσει χιλιάδες οικογένειες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.