Με αφορμή τα ευρήματα των ορκωτών ελεγκτών σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητες της Περιφέρειας Αττικής και του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) κατά την περίοδο 2020-2023, όπου αναφέρονται σημαντικά κονδύλια που διατέθηκαν – μεταξύ άλλων – για υπηρεσίες ελέγχου τρωκτικών και προληπτικής υγιεινής, ο Γιώργος Πατούλης απαντά μέσω επίσημης δήλωσης.

Ο τέως Περιφερειάρχης Αττικής εκφράζει την άγνοιά του σχετικά με τις διαπιστώσεις του διαχειριστικού ελέγχου που αφορούν την περίοδο της διοίκησής του στην Περιφέρεια Αττικής, τονίζοντας ότι δεν έχει λάβει γνώση της σχετικής έκθεσης.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι οι σημαντικές χρηματοδοτήσεις που εγκρίθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων για την απώθηση ερπετών και τον έλεγχο των τρωκτικών, εντάσσονταν σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με αναγνωρισμένους επιστημονικούς φορείς με εξειδίκευση στα αντίστοιχα πεδία.

Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση του πρώην περιφερειάρχη Αττικής:

«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής, από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, δεν τέθηκε υπόψη μου, από καμία υπηρεσία ή φορέα της Περιφέρειας, ούτε αντιλήφθηκα οποιαδήποτε παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με τη δημοσιονομική διαχείριση οποιουδήποτε ζητήματος. Ειδικότερα, όσον αφορά τον ιδιαίτερα μεγάλο όγκο έργων που υλοποιήσαμε στην Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τους συνεργάτες μου, έργα που απορρέουν από τις ανάγκες των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών, τις εισηγήσεις των αρμόδιων διευθύνσεων και τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της Περιφέρειας, αυτά εκτελέστηκαν, όπου απαιτούνταν από τη νομοθεσία, κατόπιν ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και άλλες αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πολλά από τα έργα που εγκαινιάζονται σήμερα από την παρούσα Περιφερειακή Αρχή είναι έργα που δρομολογήθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη, μέσω δικών μας ενεργειών και διαπαραταξιακών αποφάσεων, καθώς η διοίκησή μας λειτουργούσε με βάση την αρχή της απλής αναλογικής.

Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο ότι, εάν είχε περιέλθει σε γνώση μου οποιαδήποτε περίπτωση μη σύννομης διαχείρισης οικονομικών πόρων ή οποιαδήποτε άλλη παράνομη πράξη από οποιονδήποτε συνεργάτη ή υπάλληλο της Περιφέρειας Αττικής, θα την είχα άμεσα αναφέρει στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, στα πορίσματα των ελεγκτών εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, αρκετές περιπτώσεις διαγωνισμών με μοναδικό υποψήφιο συμμετέχοντα.

Σε άλλες περιπτώσεις, παρότι υπήρχαν περισσότεροι υποψήφιοι, οι προσφορές τους απορρίπτονταν “για τυπικούς λόγους”, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο σε συγκεκριμένους αναδόχους. Επίσης, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι για πολλά από τα έργα που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της τετραετίας Πατούλη, ο προϋπολογισμός τους καθορίστηκε χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση. Αρκετές φορές, το τελικό κόστος των έργων αυξήθηκε σημαντικά μέσω διαδοχικών συμπληρωματικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των συνολικών δαπανών.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη ότι “εντοπίστηκαν πολλές μελέτες αμφιβόλου ποιότητας και υπερτιμημένες, οι οποίες αναμένεται να εξεταστούν διεξοδικά από τις εισαγγελικές αρχές. Νομικές πηγές αναφέρουν ότι η έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες εταιρείες μελετών καταφέρνουν να κερδίζουν πολλούς διαγωνισμούς θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες της χώρας”. Επιπλέον, διαπιστώθηκαν 297 απευθείας αναθέσεις, συνολικού ύψους 15,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Μία συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να έλαβε οκτώ συμβάσεις για υπηρεσίες απολύμανσης, μυοκτονίας και απώθησης φιδιών, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δύο ακόμη εταιρείες εξασφάλισαν τέσσερις επιπλέον συμβάσεις για το ίδιο αντικείμενο, αξίας 1,86 εκατομμυρίων ευρώ. Τα ποσά αυτά θεωρούνται εξαιρετικά υψηλά σε σύγκριση με αντίστοιχες συμβάσεις άλλων φορέων.