Παρά τις δηλώσεις περί “προόδου” από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με πιθανές συνομιλίες για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία, η Μόσχα δηλώνει ότι δεν έχει λάβει συγκεκριμένες προτάσεις για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που να θεωρεί ικανοποιητικές για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Ο πόλεμος στην Ανατολική Ευρώπη πλησιάζει τα τρία χρόνια.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Γκαλούζιν, τόνισε πως «είναι απαραίτητο τα λόγια να συνοδεύονται από πρακτικές ενέργειες που να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα θεμιτά συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, να επιδεικνύουν βούληση για την άρση των βαθύτερων αιτιών της ουκρανικής διένεξης και να αναγνωρίζουν τις νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες».
Ο Γκαλούζιν πρόσθεσε με έμφαση: «Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υποβληθεί συγκεκριμένες προτάσεις αυτού του είδους».
Οι αναφορές περί πιθανών συνομιλιών μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο την εξεύρεση λύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας και αλληλοσυγκρουόμενων μηνυμάτων. Υπήρξαν δημοσιεύματα για διαμεσολάβηση διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων και χωρών της G20, με στόχο την έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και αναμένει να συνεχιστούν. «Πιστεύω πως σημειώνουμε πρόοδο. Θέλουμε να τερματίσουμε τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων TASS, ανέφερε ότι υπάρχει πληθώρα πληροφοριών σχετικά με πιθανές επαφές μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες. Η απουσία επίσημης επιβεβαίωσης δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με την πραγματική έκταση των διαπραγματεύσεων.
Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εντός της εβδομάδας, για να συζητήσουν τις προοπτικές τερματισμού των εχθροπραξιών. Μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης.
Σύμφωνα με τον ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Μιχαήλ Γκαλούζιν, η Ρωσία παραμένει ανοιχτή σε διάλογο με το Κίεβο, αλλά οι βασικοί στόχοι της Μόσχας παραμένουν αμετάβλητοι. Η επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία απαιτεί έναν πολυεπίπεδο διάλογο και την εξεύρεση μιας κοινής βάσης που θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων μερών, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.