Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αναμένεται να καταθέσει εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο που στοχεύει στην ενίσχυση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.
Το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό του χρηματιστηρίου, μέτρα που αποσκοπούν στην προστασία των επενδυτών στον χώρο των κρυπτοστοιχείων (crypto assets), καθώς και αυστηρές ποινικές ρήτρες κατά της παράνομης δραστηριότητας στον τομέα των ψηφιακών νομισμάτων. Επιπλέον, ενσωματώνει τις πρόσφατες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, με τροποποιήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Φορολόγηση Κρυπτονομισμάτων
Η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιβολή φόρου στα κρυπτονομίσματα, αντιμετωπίζοντάς τα ως επενδυτικά προϊόντα. Το ακριβές φορολογικό πλαίσιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες, με πιθανότερη την ενσωμάτωση της σχετικής διάταξης στο επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιθυμεί να εισάγει την φορολόγηση crypto στην Ελληνική πραγματικότητα.
Ακολουθούν ορισμένα από τα βασικά μέτρα που εισάγονται για τα κρυπτονομίσματα στην Ελλάδα, καθώς και για τη ρύθμιση του πλαισίου ανταλλαγής τους (crypto exchange):
- Οι εκδότες μαρκών ηλεκτρονικού χρήματος (e-money tokens) οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι κάτοχοι έχουν το δικαίωμα να εξαργυρώσουν τις μάρκες τους ανά πάσα στιγμή και στην ονομαστική αξία του νομίσματος αναφοράς. Αυτό αποτελεί επέκταση του υπάρχοντος δικαιώματος των κατόχων ηλεκτρονικού χρήματος, καλύπτοντας πλέον όλες τις περιπτώσεις μαρκών ηλεκτρονικού χρήματος, ακόμα και αν δεν παρέχουν σήμερα αυτό το δικαίωμα ή θέτουν περιορισμούς στην περίοδο εξαργύρωσης.
- Οι εκδότες κρυπτονομισμάτων θα υποχρεούνται να παρέχουν στους δυνητικούς επενδυτές μια “λευκή βίβλο” (white paper). Πρόκειται για ένα ειδικό έγγραφο που θα περιέχει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τον εκδότη, τη νομική του μορφή, τη δημόσια προσφορά κρυπτοστοιχείων ή την εισαγωγή τους προς διαπραγμάτευση, το business plan που θα υλοποιηθεί με τα αντληθέντα κεφάλαια, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συνδέονται με τα κρυπτοστοιχεία, την υποκείμενη τεχνολογία και τους σχετικούς κινδύνους. Σκοπός είναι η πλήρης και διαφανής ενημέρωση των επενδυτών σχετικά με τα χαρακτηριστικά, τις λειτουργίες, αλλά και τους ενυπάρχοντες κινδύνους των κρυπτοστοιχείων που σκοπεύουν να αγοράσουν. Η απουσία “λευκής βίβλου” ή η ύπαρξη ασαφών ή παραπλανητικών πληροφοριών θα οδηγεί στην απαγόρευση της δημόσιας προσφοράς των κρυπτοστοιχείων.
- Θεσπίζονται αυστηροί κανόνες αστικής ευθύνης για τους προσφέροντες, τους επιδιώκοντες την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση και τα μέλη της διοίκησής τους, αναφορικά με την ακρίβεια και την πληρότητα των πληροφοριών που δημοσιεύονται στη “λευκή βίβλο” των κρυπτοστοιχείων.
- Για την αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του ευρύτερου χρηματοοικονομικού συστήματος, οι εκδότες μαρκών με αναφορά σε περιουσιακά στοιχεία (asset-referenced tokens) θα πρέπει να διαθέτουν ένα ελάχιστο επίπεδο ιδίων κεφαλαίων. Επιπλέον, θα υποχρεούνται να δημιουργούν και να διατηρούν ένα αποθεματικό περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα αντιστοιχεί στους κινδύνους που συνδέονται με τα συγκεκριμένα κρυπτοστοιχεία. Εάν οι εκδότες επιλέξουν να επενδύσουν μέρος αυτού του αποθεματικού, θα πρέπει να το κάνουν σε ασφαλή, χαμηλού κινδύνου και άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία.
- Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος χρήσης των μαρκών με αναφορά σε περιουσιακά στοιχεία ως “αποθετήρια αξίας” (store of value), απαγορεύεται η χορήγηση τόκου στους κατόχους τους, ο οποίος συνδέεται με τη διάρκεια κατοχής.
- Σε περιπτώσεις όπου συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων πληρωμών, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την άσκηση νομισματικής πολιτικής και τη νομισματική σταθερότητα, οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από την αρμόδια εποπτική αρχή την ανάκληση της άδειας του εκδότη των εν λόγω στοιχείων.
- Για την ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών, οι πάροχοι υπηρεσιών crypto που παρέχουν συμβουλές σχετικά με κρυπτονομίσματα, θα είναι υποχρεωμένοι να αξιολογούν την καταλληλότητα των κρυπτοστοιχείων για κάθε επενδυτή, λαμβάνοντας υπόψη τις γνώσεις και την εμπειρία του, τους επενδυτικούς του στόχους, την οικονομική του κατάσταση και την ανοχή του στον κίνδυνο (risk tolerance).