Οι πάροχοι ρεύματος προετοιμάζονται πυρετωδώς για τα νέα “έξυπνα” τιμολόγια ρεύματος, τα οποία αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα το φθινόπωρο. Παράλληλα, παρατηρείται χλιαρό ενδιαφέρον για τα διζωνικά τιμολόγια, τα οποία είναι διαθέσιμα από την 1η Φεβρουαρίου, με την εξαίρεση της ΔΕΗ, η οποία διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό πελατών.
Ας θυμηθούμε ότι τα διζωνικά τιμολόγια προσφέρουν διαφορετικές τιμές χρέωσης σε δύο χρονικές περιόδους της ημέρας, αξιοποιώντας τους “έξυπνους” μετρητές. Οι περίοδοι αυτές έχουν σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες του ενεργειακού συστήματος, όπως η αυξημένη παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα τις μεσημβρινές ώρες και η αυξημένη ζήτηση τις βραδινές ώρες λόγω της χρήσης κλιματιστικών και θέρμανσης. Έτσι, τα ωράρια μειωμένης χρέωσης διαμορφώνονται ως εξής:
- Μεσημβρινή ζώνη: 12:00 – 15:00
- Νυχτερινή ζώνη: 02:00 – 05:00
- Θερινό ωράριο (Απρίλιος – Οκτώβριος):
- Μεσημβρινή ζώνη: 11:00 – 15:00
- Νυχτερινή ζώνη: 02:00 – 04:00
Δυναμική Τιμολόγηση Ενέργειας
Το επόμενο βήμα είναι η εφαρμογή των δυναμικών τιμολογίων, όπου η τιμή του ρεύματος θα μεταβάλλεται ανά ώρα, ακολουθώντας τις διακυμάνσεις της τιμής στην αγορά ενέργειας. Οι τιμές αυτές παρουσιάζουν σημαντικές αυξομειώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω παραγόντων όπως η παραγωγή από φωτοβολταϊκά και η ζήτηση για θέρμανση και ψύξη. Για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα, η τιμή του ρεύματος κυμάνθηκε από 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) έως 243 ευρώ ανά MWh. Με τα δυναμικά τιμολόγια, οι καταναλωτές θα έχουν κίνητρο να μεταφέρουν την κατανάλωση ενέργειας σε ώρες χαμηλής ζήτησης και χαμηλότερων τιμών.
Σύμφωνα με την πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), οι τιμές των δυναμικών τιμολογίων θα ανακοινώνονται στους καταναλωτές έως τις 20:00 της προηγούμενης ημέρας. Τα τιμολόγια θα αποτελούνται από μια σταθερή (“πάγιο”) και μια μεταβλητή συνιστώσα, η οποία θα συνδέεται με τις διακυμάνσεις της αγοράς ενέργειας. Η ΡΑΕ προτείνει επίσης την υποχρέωση των παρόχων να ειδοποιούν τους καταναλωτές εάν οι τιμές υπερβούν τα 150 ευρώ ανά MWh, καθώς και μέσω SMS (“alert”) όταν οι τιμές ξεπεράσουν τα 200 ευρώ ανά MWh.
Από την 1η Οκτωβρίου, οι πάροχοι με περισσότερους από 200.000 μετρητές θα πρέπει να προσφέρουν δυναμικά τιμολόγια στους πελάτες τους. Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, αυτό αφορά τις εταιρείες ΔΕΗ, Metlen, Ήρων, NRG, Elpedison, και την Εταιρεία Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας (ΕΠΑ).
Το ερώτημα είναι αν οι τιμές εκτός αιχμής θα είναι αρκετά ελκυστικές ώστε να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Επίσης, σημαντική είναι η πρόοδος του ΔΕΔΔΗΕ στην εγκατάσταση 550.000 “έξυπνων” μετρητών εντός του έτους (μέχρι στιγμής υπάρχουν 650.000, κυρίως σε επιχειρήσεις) και 1,2 εκατομμυρίων ετησίως από το 2026 έως το 2030, με στόχο την καθολική εγκατάσταση “έξυπνων” μετρητών.