Ρωσική Επιχείρηση Παραπληροφόρησης: Στοχεύοντας τις Γερμανικές Εκλογές.
Έκθεση αποκαλύπτει εκτεταμένη δραστηριότητα ρωσικών bots στην πλατφόρμα “X” (πρώην Twitter) λίγο πριν τις κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία, με σκοπό την διασπορά παραπλανητικών πληροφοριών.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, η επιχείρηση με την κωδική ονομασία “Doppelgänger”, που συνδέεται άμεσα με το Κρεμλίνο, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας επηρεασμού της γερμανικής κοινής γνώμης. Η τακτική περιλαμβάνει τη δημιουργία και διάδοση ψευδών ειδήσεων μέσω ιστοσελίδων και περιεχομένου παραγόμενου από τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο την υπονόμευση της εμπιστοσύνης στους δυτικούς θεσμούς.
Οι μυστικές υπηρεσίες της ΕΕ και των ΗΠΑ έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν τις συντονισμένες ενέργειες της “Doppelgänger”, εστιάζοντας στην αποδυνάμωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία και την προώθηση φιλορωσικών μηνυμάτων. Τώρα, η “Doppelgänger” φαίνεται να έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον της στις επικείμενες γερμανικές εκλογές.
Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν εντοπίσει δίκτυο ιστοσελίδων με ψεύτικες ειδήσεις που δρούσε αθόρυβα για μήνες, συσσωρεύοντας περιεχόμενο. Όπως ανέφερε αξιωματούχος στο Politico, οι πλατφόρμες αυτές διαθέτουν παρόμοια δομή και γεμίζουν με γενικά άρθρα που δημιουργούνται από AI, παραμένοντας σε ετοιμότητα για τη διάδοση κατασκευασμένων ιστοριών σε κρίσιμες χρονικές στιγμές, όπως οι εκλογές.
Η ενεργοποίηση αυτών των ιστοσελίδων συμβαίνει όταν δημοσιεύεται μια ψευδής είδηση, η οποία στη συνέχεια διαδίδεται ταχύτατα μέσω των social media και influencers, υποδηλώνοντας προετοιμασία ενόψει των γερμανικών εκλογών.
Αυτές οι ιστοσελίδες συχνά μιμούνται τη μορφή και το ύφος έγκυρων ειδησεογραφικών πηγών, παραμένοντας ανενεργές μέχρι να προκύψει μια πολιτικά ευαίσθητη στιγμή, οπότε και αρχίζουν να διακινούν ψευδείς πληροφορίες με σκοπό τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
Στα τελευταία χρόνια, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει τη Μόσχα για προσπάθειες παρέμβασης σε εκλογικές διαδικασίες.
Ενδεικτικά, οι αρχές της Τσεχίας και του Βελγίου έχουν αποκαλύψει και εξαρθρώσει μεγάλα δίκτυα επιρροής που προωθούσαν προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου ενόψει των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επιπλέον, τον Δεκέμβριο, οι προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία σημαδεύτηκαν από προειδοποιήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας για ρωσικές «υβριδικές επιθέσεις».
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στις γερμανικές εκλογές, όπου το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο έχει εκφράσει φιλορωσικές θέσεις και λαμβάνει υποστήριξη από τον Έλον Μασκ, καταγράφει υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.
Αυξημένη Δραστηριότητα Λογαριασμών “Φαντασμάτων”
Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης μια σημαντική αύξηση στη δραστηριότητα λογαριασμών “φαντασμάτων” στο “X”, με τον αριθμό των δημοσιεύσεων να εκτοξεύεται πάνω από τις 3.000 σε μία ημέρα στα τέλη Ιανουαρίου.
Σε αντίθεση με τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, όπου η δραστηριότητα ήταν περιορισμένη, με λιγότερες από 50 αναρτήσεις ημερησίως, από τις αρχές Ιανουαρίου παρατηρείται μια συντονισμένη προσπάθεια διάδοσης παραπλανητικών πληροφοριών σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.
Αυτή η τεχνική “υπερφόρτωσης” των social media με πλήθος αναρτήσεων αποτελεί χαρακτηριστικό των ρωσικών εκστρατειών παραπληροφόρησης.
Το περιεχόμενο των αναρτήσεων ακολουθεί μια συγκεκριμένη θεματολογία. Πολλές στοχεύουν στην υποστήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι το Βερολίνο δίνει προτεραιότητα στο Κίεβο εις βάρος των συμφερόντων των Γερμανών πολιτών.
Ένα παράδειγμα που παρουσιάζεται στην έκθεση περιγράφει ένα κατασκευασμένο σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται ο Υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ένας ανύπαρκτος “Υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας”.
Η ψευδής ιστορία δημοσιεύτηκε σε έναν ιστότοπο στα τέλη Ιανουαρίου και στη συνέχεια αναπαράχθηκε μαζικά μέσα σε λίγες ώρες από λογαριασμούς στο “X”, δημιουργώντας εκατοντάδες retweets σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αυτή η εκλογική παρέμβαση φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένη, με ψεύτικους λογαριασμούς να δημοσιεύουν σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα. Το Βερολίνο έχει εντείνει τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, ενισχύοντας τη συνεργασία με διεθνείς εταίρους και εξετάζοντας την επιβολή κυρώσεων.