Σκηνικό έντασης στην Ιταλία, καθώς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ξεκινά έρευνα για την κυβέρνηση Μελόνι. Η υπόθεση αφορά τη διαχείριση της σύλληψης Λίβυου αστυνομικού, ο οποίος κατηγορείται από το ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αντί να εκδοθεί στη Χάγη, ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος και απελάθηκε στη Λιβύη, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του ΔΠΔ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό τύπο, η έρευνα του ΔΠΔ επικεντρώνεται γύρω από τη σύλληψη και την επακόλουθη έκδοση του Νιζέμ Οζάμα Ελμάσρι Χαμπίς, αρχηγού της λιβυκής δικαστικής αστυνομίας. Οι δικαστές του ΔΠΔ διερευνούν κατά πόσον η κυβέρνηση της Ρώμης, με τις ενέργειές της, ενδεχομένως παρεμπόδισε την απονομή δικαιοσύνης, παραβιάζοντας το άρθρο 70 του Καταστατικού της Ρώμης», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Avvenire, που εκδίδεται από την Σύνοδο Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας.
Το ένταλμα σύλληψης του Ελμάσρι εκδόθηκε έπειτα από καταγγελία ενός πρόσφυγα από το Σουδάν προς το ΔΠΔ. Ο πρόσφυγας κατήγγειλε λεπτομερώς τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστησαν τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του από τον Ελμάσρι.
Να θυμίσουμε ότι ο αρχηγός της δικαστικής αστυνομίας της Τρίπολης συνελήφθη στο Τορίνο στις 19 Ιανουαρίου, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μόλις δύο ημέρες αργότερα και απελάθηκε. Η ιταλική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο έρευνας, υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν από το ΔΠΔ περιείχαν σοβαρές ανακρίβειες και ασυνέπειες. Επιπλέον, δικαιολόγησε την απέλαση και τη μεταφορά του στη Λιβύη με κρατικό αεροσκάφος, επικαλούμενη την «υψηλή επικινδυνότητα του συγκεκριμένου ατόμου».
Παρά τις εξηγήσεις, η αντιπολίτευση στην Ιταλία πιέζει την πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση και να διευκρινίσει γιατί ο Ελμάσρι δεν παρέμεινε υπό κράτηση στις φυλακές του Τορίνο. Δεν λείπουν, μάλιστα, οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η μη έκδοση του Λίβυου αξιωματούχου στο ΔΠΔ οφείλεται σε υποχωρήσεις της Ιταλίδας πρωθυπουργού σε εκβιασμούς από τη Λιβύη, συνδεόμενους με το μεταναστευτικό ζήτημα.