Ανοιχτή ημερομηνία για το Συμβούλιο Συνεργασίας

Είναι γεγονός ότι η διάψευση από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για δημοσίευμα της εφημερίδας Turkiye έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ανέφερε ότι η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας δεν αναβάλλεται. Το δημοσίευμα υποστήριζε ότι η συνεδρίαση αυτή καθυστερεί λόγω της υποχώρησης της ελληνικής πλευράς, ωστόσο οι τουρκικές αρχές τόνισαν ότι «οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Διπλωματικές πηγές από τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας επισημαίνουν ότι η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη και αναμένεται να διεξαχθεί στην Άγκυρα πιθανώς προς το τέλος Μαρτίου, μετά από την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό. Η ημερομηνία συναρτάται αποκλειστικά με τις διαθέσιμες ημερομηνίες των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πάρομοιες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι το δημοσίευμα της Turkiye δημοσιεύθηκε αμέσως μετά τις συνομιλίες των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Ντόχα, εστιάζοντας στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Η συνάντηση αυτή έγινε επίσης την ημέρα που τουρκική κορβέτα παρενόχλησε ερευνητικά πλοία βόρεια της Κρήτης, κάτι που προσέφερε πρόσθετη ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε θετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν να συνεχίσουν τον σημαντικό διάλογο, περιλαμβάνοντας Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μία θετική ατζέντα.

Η ελληνική πλευρά επικεντρώθηκε στα ζητήματα που προκύπτουν από τις τουρκικές ενέργειες στις έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση.

Προχωρούν οι έρευνες για το καλώδιο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τη Δευτέρα, τόνισε ότι οι έρευνες βόρεια της Κρήτης για την τοποθέτηση του καλωδίου θα συνεχιστούν κανονικά, χωρίς καμία αλλαγή στα σχέδια. Υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει το έργο όπως είχε προγραμματιστεί.

Η ελληνική διπλωματία διατηρεί ήπιους τόνους και επιδιώκει τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, με στόχο την αποτροπή ενδεχόμενων κρίσεων, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες από κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι η Άγκυρα μπορεί να αξιοποιεί αυτή την ηρεμία προκειμένου να προχωρήσει σε δραστηριότητες αμφισβητούμενες στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού μνημονίου, περιορίζοντας την Ελλάδα στα έξι ναυτικά μίλια. Κατά τη διάρκεια αυτών των συλλογισμών, αναφέρονται οι έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση κοντά στην Κάσο και βόρεια της Κρήτης.

Το ζήτημα των τουρκικών πυραύλων Meteor

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε τη συνάντησή του με την πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα, Λοράνς Αουέρ, στις 29 Ιανουαρίου, όπου συζητήθηκε η στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Σημαντικό σημείο της συζήτησης ήταν η ενημέρωση σχετικά με την πώληση πυραύλων Meteor από κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η Γαλλία προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δένδιας παρέδωσε στην πρέσβη σχετικό φάκελο που περιλάμβανε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου που επιτίθονται στην Ελλάδα, με στόχο να διασφαλίσει ότι η Γαλλία αντιλαμβάνεται τις πραγματικές παραδοχές στην περιοχή. Ο Υπουργός αναγνωρίζει τη ζοφερή κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ειδικά απέναντι στο τουρκικό casus belli.

δειτε ακομα

δειτε ακομα