Κλίμα: Ο στόχος για περιορισμό της υπερθέρμανσης κάτω από 2° είναι αδύνατος

Η ανάγκη για δράση σχετικά με την κλιματική αλλαγή είναι πιο επείγουσα από ποτέ, καθώς ο Τζέιμς Χάνσεν, πρώην επικεφαλής κλιματολόγος της NASA, προειδοποίησε πρόσφατα για την αναγκαία επανεξέταση των στόχων που αφορούν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Σύμφωνα με νέα μελέτη του, η οποία δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα σε συνεργασία με άλλους 18 επιστήμονες, οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή υποτιμούνται δραματικά.

Κατά την παρουσίαση των ευρημάτων του, ο Χάνσεν υπογράμμισε ότι «ο στόχος των 2° Κελσίου δεν είναι πια εφικτός», προβάλλοντας τις ανησυχίες του για την πορεία που ακολουθεί η ανθρωπότητα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μακροπρόθεσμες προσπάθειες περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας είναι ήδη πολύ πίσω.

Μέρος της ευθύνης γι’ αυτή την κατάσταση ανήκει στην αυξανόμενη παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας, που συνεχίζει να στηρίζεται κυρίως σε ορυκτά καύσιμα, τις κύριες πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αν και υπήρξαν προσπάθειες για την ενεργειακή μετάβαση, ο ρυθμός τους παραμένει απογοητευτικά αργός.

Τα δεδομένα του Χάνσεν μαρτυρούν επίσης ότι οι κλιματικοί συστήματα υποτιμούνται – οι επιπτώσεις από τις εκπομπές αερίων είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι πιστεύουμε συνήθως. Στην ανάλυση τους, οι ερευνητές έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις αλλαγές κανονιστικών ρυθμίσεων στην ναυσιπλοΐα το 2020, οι οποίες φαίνεται να είχαν μεγάλες επιπτώσεις στην ποσότητα εκπομπών θειαφιού, ουσίες που βοήθησαν στην ανακλαστικότητα του ηλιακού φωτός και στην ψύξη της ατμόσφαιρας.

Επιπλέον, προβλέπουν τη δυνητική κατάρρευση της μεσημβρινής αντιστρεπτικής κυκλοφορίας του Ατλαντικού Ωκεανού (AMOC) μέσα στα επόμενα 20 με 30 χρόνια, εάν η διαδικασία λιώσης των παγών συνεχιστεί. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρές συνέπειες, όπως η αύξηση της στάθμης των θαλασσών κατά αρκετά μέτρα, καταλήγοντας σε «σημερινό σημείο χωρίς επιστροφή».

Οι προγνώσεις των επιστημόνων δείχνουν ότι οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες θα παραμείνουν τουλάχιστον 1,5° Κελσίου υψηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, με πιθανότητα να φτάσουν το 2° Κελσίου μέχρι το 2045.

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε πριν από δέκα χρόνια από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, έχει στόχο να περιορίσει την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 2° Κελσίου, με ελπίδα για περιορισμό στα 1,5° Κελσίου. Ο κύριος στόχος ήταν να μειωθούν οι πιο καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (ΠΜΟ), η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας φτάνει ήδη το 1,3° Κελσίου κατά μέσον όρο, ενώ το όριο των 1,5° Κελσίου ξεπεράστηκε για πρώτη φορά τα δύο τελευταία χρόνια.

δειτε ακομα

δειτε ακομα