Την 27η Ιανουαρίου, οι μετοχές της τεχνολογίας κατέρρευσαν παγκοσμίως, και αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση του DeepSeek. Αυτό το καινοτόμο μοντέλο αποδείχθηκε ότι κοστίζει ελάχιστα σε σύγκριση με άλλα AI μοντέλα, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί λιγότερο προηγμένα τσιπ. Αυτή η εξέλιξη εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις μαζικές επενδύσεις που έχει κάνει η Δύση σε εταιρείες παραγωγής τσιπ και κέντρα δεδομένων.
Στο επίκεντρο της πτώσης βρέθηκε η Nvidia, η οποία έχει αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης. Η αξία της έχασε το 17%, σχεδόν 600 δισεκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση κεφαλαιοποίησης που έχει σημειωθεί ποτέ για οποιαδήποτε εταιρεία. Αν σκεφτεί κανείς ότι η αξία της είχε οκταπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για τους ημιαγωγούς της, οι οποίοι θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την ανέλιξη της generative AI, γίνεται κατανοητό το μέγεθος της αναστάτωσης.
Θα αυξάνοντας τη ζήτηση για ημιαγωγούς;
Μετά από αυτήν την αναταραχή, οι τεχνολογικές αγορές έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, με τις ευρωπαϊκές αγορές να σημειώνουν νέα υψηλά. Επιπλέον, μια οικονομική θεωρία που προέρχεται από τον 19ο αιώνα, το Παράδοξο του Jevons, ήρθε ξαφνικά στο προσκήνιο. Ο Άγγλος οικονομολόγος William Stanley Jevons διατύπωσε την θεωρία αυτή, υποστηρίζοντας ότι όταν ένας πόρος γίνεται πιο αποδοτικός, η ζήτησή του μπορεί να αυξηθεί αντί να μειωθεί, καθώς το κόστος χρήσης του θα είναι χαμηλότερο.
«Μέχρι τη Δευτέρα (προ της περασμένης εβδομάδας), δεν το είχα συζητήσει, κι όμως ξαφνικά το βλέπω παντού», δήλωσε η Helen Jewell, επικεφαλής επενδύσεων στη BlackRock Fundamental Equities, EMEA. «Αυτό το παράδοξο αναδεικνύει μια από τις πολλές αβεβαιότητες της τρέχουσας περιόδου», πρόσθεσε, δείχνοντας ότι ένα κρίσιμο ερώτημα για τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι αν οι προμηθευτές κέντρων δεδομένων θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια ζήτηση όπως προηγουμένως.
«Ένα από τα πιο κομβικά ερωτήματα μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις είναι πόση ενέργεια θα χρειαστεί για την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης;»
Η μαζική πώληση των μετοχών επηρεάζει τόσο άμεσα όσο και έμμεσα τις επενδύσεις στην AI. Οι ολλανδικές εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών όπως η ASML, καθώς και οι ανταγωνιστές της ASMI και BE Semi, ταλαιπωρήθηκαν με απώλειες 7% και 12% αντίστοιχα στις 27 Ιανουαρίου, προτού ανακτήσουν σταδιακά τις απώλειες τους μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η Siemens Energy, που προμηθεύει την υποδομή για την AI, επίσης βρέθηκε σε δυσμενή θέση.
Ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, σχολίασε στο X (Twitter): «Το Παράδοξο του Jevons επιστρέφει! Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται πιο αποδοτική και προσιτή, η χρήση της θα εκτοξευθεί, μετατρέποντας την σε ένα αγαθό που δεν μπορούμε να χορτάσουμε».