Ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο κεντρώος πρωθυπουργός της Γαλλίας, ανακουφίστηκε το βράδυ της Δευτέρας, καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποφάσισε να μην στηρίξει την ανατροπή της κυβέρνησής του, αυτή τη φορά με επίκεντρο τον προϋπολογισμό.
Αυτό υποδηλώνει ότι ο Μπαϊρού αισθάνεται ότι έχει ένα μίνιμουμ περιθώριο ασφάλειας από τις δύο προτάσεις δυσπιστίας που αναμένονται στην Εθνοσυνέλευση αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο Γάλλος πρωθυπουργός έκανε σημαντικές παραχωρήσεις στους Σοσιαλιστές σχετικά με τον προϋπολογισμό, που εκτιμάται ότι φτάνουν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, προσπαθώντας να αποφύγει την τύχη του προκάτοχού του, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος απομακρύνθηκε από την εξουσία μετά από μόλις τρεις μήνες.
Οι υποστηρικτές του Μπαϊρού επισημαίνουν ότι το κόστος μιας επιπλέον κυβερνητικής κρίσης θα ήταν τεράστιο, καθώς η Γαλλία καλείται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πολιτική αναταραχή των τελευταίων εξήντα χρόνων. Ο Μπαϊρού, ηγούμενος ενός κυβέρνησης που υποστηρίζεται από μειοψηφία, είχε την έγκριση να προχωρήσει με τον προϋπολογισμό του 2025 χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, μια διαδικασία που στη Γαλλία ονομάζεται πολιτική «γκιλοτίνα», καθώς κρύβει τον κίνδυνο πολιτικών επιπτώσεων για εκείνον.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ο προϋπολογισμός του, ο οποίος περιλαμβάνει περικοπές 32 δισ. ευρώ και αυξήσεις φόρων 21 δισ. ευρώ, δεν είναι τέλειος, αλλά τόνισε: «Καμία χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς προϋπολογισμό και η Γαλλία λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη». Πρόσθεσε ότι η χώρα δεν είχε εθνικό προϋπολογισμό τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά από το 1958.
Ο Ζαν Λικ Μελανσόν και το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας, όπως είχαν κάνει και στην περίπτωση του Μπαρνιέ. Η πρόταση υποστηρίχθηκε από άλλα αριστερά κόμματα και τη λαϊκιστική δεξιά Εθνική Συσπείρωση, η οποία οδήγησε στην πτώση του Μπαρνιέ και του προϋπολογισμού του. Ωστόσο, αυτή τη φορά η ηγεσία των Σοσιαλιστών δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας.
Εάν οι βουλευτές ακολουθήσουν τη γραμμή του κόμματος, η πρόταση δυσπιστίας θα αποτύχει σχεδόν σίγουρα. Ο Μπαϊρού θα μπορούσε να βρεθεί σε δύσκολη θέση εάν περίπου το ένα τρίτο των 66 Σοσιαλιστών βουλευτών παρακούσουν τις κομματικές εντολές, αλλά πηγές από το κόμμα δήλωσαν ότι αυτό είναι απίθανο.
Ο Αρτίρ Ντελαπόρτ, σοσιαλιστής βουλευτής, σημείωσε: «Αυτός δεν είναι ο δικός μας προϋπολογισμός, αλλά η ανάγκη για προϋπολογισμό είναι επιτακτική για τη Γαλλία. Όλοι κατανοούν τις συνέπειες της απουσίας προϋπολογισμού σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία».
Οι αποφάσεις των Σοσιαλιστών έχουν δημιουργήσει διχόνοια στην αριστερή συμμαχία, γνωστή ως Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Ο Μελανσόν έχει προκαλέσει τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις, ισχυριζόμενος ότι οι σοσιαλιστές εγκαταλείπουν την συμμαχία.
Από την άλλη πλευρά, η Μαρίν Λεπέν, ηγέτης της Εθνικής Συσπείρωσης, δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση σχετικά με την ψήφο του κόμματός της απέναντι στην πρόταση δυσπιστίας, αλλά η απόφαση των Σοσιαλιστών καθιστά τη ψήφο τους λιγότερο καθοριστική.