Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η προσέγγισή του στην πολιτική βασίζεται σε επιχειρηματική λογική. Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του – μάλλον και την επιδίωξή του – να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να αποκτήσουν πρόσβαση στους σπάνιους πόρους γαιών της Ουκρανίας, σε αντάλλαγμα για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να σταματήσει την ρωσική επιθετικότητα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ot.gr, η πρόταση του Τραμπ φαίνεται να συμβαδίζει με μια στρατηγική που έχει αναπτύξει η Ουκρανία για να εδραιώσει τις σχέσεις της με την κυβέρνηση Τραμπ, επιτρέποντας έτσι την πρόσβαση των ΗΠΑ σε κρίσιμα μεταλλεύματα που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υπογράμμισε τις καταγγελίες του ότι η Ουάσιγκτον έχει προσφέρει περισσότερη στήριξη προς την Ουκρανία από τους ευρωπαίους συμμάχους της.
«Εργαζόμαστε για να επιτύχουμε μια συμφωνία που θα διασφαλίσει ό,τι τους προσφέρουμε μέσω των σπάνιων γαιών και άλλων πόρων τους», ανέφερε για την Ουκρανία.
Ο Τραμπ επισήμανε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι θετική απέναντι σε αυτήν την προοπτική.
«Επενδύουμε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Τραμπ. «Έχουν μεγάλη ποσότητα σπάνιων γαιών και εγώ θέλω τη διασφάλιση αυτών των πόρων και είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν».
Πηγή κοντά στον Ζελένσκι δήλωσε στους Financial Times ότι οι δηλώσεις του Τραμπ «φαίνεται να συνάδουν με το σχέδιο νίκης που παρουσιάστηκε πρόσφατα». Σημείωσε επιπλέον ότι η Ουκρανία έχει προσφέρει στον Τραμπ «ειδικούς όρους» για συνεργασία στους βασικούς πόρους, τονίζοντας τη σημασία της προστασίας τους από τη Ρωσία και το Ιράν.
«Φυσικά, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.
Ο Ζελένσκι παρουσίασε ένα περίγραμμα αυτού του σχεδίου στον Τραμπ το περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τη κοινή χρήση κρίσιμων φυσικών πόρων με δυτικούς εταίρους, την αντικατάσταση των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη με ουκρανικές δυνάμεις και την προσφορά στον Τραμπ ελέγχου επί των επενδύσεων προκειμένου να παραλειφθούν τα κινεζικά επιχειρηματικά συμφέροντα στην Ουκρανία.
Τα εκτενή αποθέματα σπάνιων γαιών
Η Ουκρανία διαθέτει σημαντικές ποσότητες τιτανίου, σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα, καθώς επίσης περίπου 500.000 τόνους ακόμα αναξιοποίητου λιθίου, ασυναγώνιστης αξίας δεκάδων τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς τους πόρους διατρέχουν κίνδυνο λόγω της ρωσικής παρουσίας που στρατηγικά κινείται προς τα ανατολικά της Ουκρανίας ή έχει ήδη περιέλθει υπό ρωσικό έλεγχο.
«Ο έλεγχος των ορυκτών πόρων έχει γίνει μέρος του πολέμου», δήλωσε ο Μουσταφά Ναγιέμ, πρώην υπεύθυνος της κρατικής υπηρεσίας των υποδομών στην Ουκρανία. Η χώρα μάχεται όχι μόνο για την εδαφική της ακεραιότητα, αλλά και για το δικαίωμα να διαχειρίζεται τον στρατηγικό της πλούτο, πρόσθεσε.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να επιταχύνει τη λήξη του πολέμου στη Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε πει ότι η κυβέρνησή του είχε ήδη προχωρήσει σε «πολύ σοβαρές» συνομιλίες με τη Ρωσία τον τελευταίο καιρό.
«Έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο στη Ρωσία και την Ουκρανία», δήλωσε ο Τραμπ τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι «θα σταματήσουμε αυτόν τον γελοίο πόλεμο».
Παρά την αισιοδοξία του Τραμπ, η αναφορά του ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία προχωρούν χωρίς την συμμετοχή της Ουκρανίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Κίεβο.
Μιλώντας στο Associated Press το Σάββατο, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι η ομάδα του έχει συνεργαστεί με τους συμβούλους του Τραμπ και αναμένει κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο άμεσο μέλλον.
«Μπορεί να έχουν τις δικές τους σχέσεις, αλλά το να συζητούν για την Ουκρανία χωρίς την παρουσία μας – είναι επικίνδυνο για όλους», τόνισε ο Ζελένσκι.