Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις κατασκευές στη Σαντορίνη σε περίπτωση σεισμικών δονήσεων. Η Οία, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι μια περιοχή που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής λόγω της εγγύτητάς της στα σεισμικά επίκεντρα.
«Η Οία είναι πιο κοντά στις πηγές των δονήσεων και η γεωλογική της σύνθεση περιλαμβάνει λάβες και ελαφρόπετρα», σημειώνει ο κ. Παπανικολάου. «Στην νότια περιοχή, ωστόσο, τα υποκείμενα πετρώματα περιλαμβάνουν ασβεστόλιθους και μάρμαρα, τα οποία είναι πιο σταθερά. Η συμπεριφορά των εδαφών είναι τελείως διαφορετική, οπότε και οι επιπτώσεις θα διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή».
Ο κίνδυνος επικεντρώνεται κυρίως σε κατοικίες που είναι εντυπωσιακά τοποθετημένες, αλλά παράλληλα είναι πιο επιρρεπείς σε κατολισθήσεις εξαιτίας της αστάθειας των πρανών στην Καλντέρα. «Ανεξαρτήτως της κατασκευής τους, οι οικίες που βρίσκονται στο χείλος της Καλντέρας βρίσκονται σε ασταθή θεμελίωση. Είναι πιθανό να παρατηρηθεί αποκόλληση βράχων ή επιπλέον προβλήματα λόγω κατολισθήσεων μετά από σεισμικούς κραδασμούς 5,5 ή 6 Ρίχτερ», συμπλήρωσε ο καθηγητής μιλώντας στο MEGA.
Πάνω από 11.000 πολίτες εγκατέλειψαν τη Σαντορίνη
Μέχρι τώρα, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τη Σαντορίνη. Ακριβώς, 7.000 πολίτες και 1.200 οχήματα αναχώρησαν με πλοία, ενώ πάνω από 4.000 επέλεξαν την αεροπορική μεταφορά.
Φόβος στους κατοίκους της Αμοργού μετά από σεισμό 5 Ρίχτερ
Η αναστάτωση κυριαρχεί και στην Αμοργό, καθώς οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις ανησυχούν τους κατοίκους. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τη Σαντορίνη πολλοί πολίτες επιλέγουν να φύγουν με πλοία και αεροπλάνα.
Ο δυνατότερος σεισμός σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, με ένταση 5 Ρίχτερ, έχοντας το επίκεντρο νότια–νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης με εστιακό βάθος 13,2 χιλιόμετρα.
Η ισχυρή δόνηση οδήγησε τους κατοίκους της Αμοργού να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς τα βουνά με τα αυτοκίνητα τους, όπως αναφέρει το cycladeslive.gr.