Ουκρανία: Τραμπ και Πούτιν αποκλείουν τον Ζελένσκι από τη συμφωνία

Η επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας να δουν διαφορετικές εξελίξεις στην Ουκρανία είναι πιο εμφανής από ποτέ. Έπειτα από συνεχιζόμενες επαφές, οι δύο πλευρές συζητούν σε ένα ανώτερο διπλωματικό επίπεδο, κάτι που δεν είχαν κάνει στο παρελθόν. Από την ορκωμοσία του Τραμπ, οι επικοινωνίες περιορίζονταν κυρίως σε μυστικές υπηρεσίες και πληροφορίες.

Ένα από τα βασικά ζητήματα για τον Τραμπ φαίνεται να είναι η έκκληση στον Ζελένσκι να προκηρύξει εκλογές στην Ουκρανία μέσα στο 2024. Σύμφωνα με τον Ιταλό δημοσιογράφο Φραντσέσκο Μπατιστίνι της Corriere della Sera, η συμφωνία αυτή είναι μη διαπραγματεύσιμη. Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία εκεχειρία ή επίσημο έγγραφο μαζί του, και αυτό δεν είναι τυχαίο: η θητεία του Ζελένσκι τυπικά τελειώνει το 2024, αλλά βρίσκεται στην εξουσία λόγω στρατιωτικού νόμου που απαγορεύει τις εκλογές.

Ο Πούτιν βλέπει την υπογραφή του Ζελένσκι σε οποιαδήποτε συνθήκη ως παράνομη, συνεπώς θεωρεί ότι κάθε συμφωνία που θα έχει τη δική του υπογραφή είναι αυτομάτως άκυρη. Από την πλευρά του, στέλνει ένα μήνυμα ότι η απομάκρυνση του Ζελένσκι δικαιολογεί την επιθετικότητα της Ρωσίας, υπό την πλασματική δικαιολογία της “αποναζιστικοποίησης”. Έτσι, ΗΠΑ και Ρωσία έχουν βρει κοινό έδαφος για τη διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία. Ωστόσο, υπάρχει το ερώτημα ποιος θα συμμετάσχει στην κάλπη, καθώς εκατομμύρια Ουκρανοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός της χώρας ή σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία. Ο στρατηγός Κιθ Κέλογκ, εκπρόσωπος του Τραμπ, δηλώνει ότι οι εκλογές είναι προϋπόθεση για την εκεχειρία και τις ειρηνευτικές συζητήσεις.

Ο Ζελένσκι, αντιλαμβανόμενος την κατάσταση, τονίζει την ανάγκη για ευρωπαϊκή εκπροσώπηση στις διαπραγματεύσεις, αν και είναι επιφυλακτικός: «Δεν ξέρω πώς μπορεί να προχωρήσει μια τέτοια διαπραγμάτευση». Ο ίδιος φαίνεται να αναζητεί τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και αντιλαμβάνεται ότι αυτό έρχεται με προκλήσεις και αβεβαιότητες. Όπως υπογράμμισε ο Μπατιστίνι, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσαρμόσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ανάλογα με τις κινήσεις του Πούτιν και τις διεθνείς εξελίξεις.

Ukraine and Russia

Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, ο Ζελένσκι διατηρεί ποσοστά υποστήριξης γύρω στο 52%. Ωστόσο, ανησυχεί για την άνοδο του στρατηγού Βαλέρι Ζαλούζνι, ο οποίος αποκτά ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Αυτός είναι και ο λόγος που τον έστειλε στην Βρετανία ως πρεσβευτή. Η συζήτηση έκλεισε με την επισήμανση ενός διπλωμάτη των G7 από το Κίεβο, ο οποίος τόνισε ότι οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας δεν έχουν σταματήσει ποτέ κατά τη διάρκεια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Αν και υπάρχουν διαφωνίες σε αρκετά ζητήματα, ωστόσο, υπάρχει μια κοινή επιθυμία να απαλλάξουν και οι δύο πλευρές από τον Ζελένσκι.

δειτε ακομα

δειτε ακομα