Εντονότατες ανησυχίες έχουν εκφράσει τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επιστημονικές κοινότητες μπροστά στις επανειλημμένες σεισμικές δονήσεις που πλήττουν τις Κυκλάδες, ειδικότερα κοντά στα νησιά Σαντορίνη, Αμοργός, Ίος και Ανάφη.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτή η έντονη σεισμική δραστηριότητα δεν φαίνεται να σχετίζεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Παρά ταύτα, προειδοποιούν για την ανάγκη διαρκούς παρακολούθησης της κατάστασης, αφού δεν έχει εντοπιστεί κάποιος σεισμός που να μπορεί να χαρακτηριστεί ως κύριος.
Αυξημένα προληπτικά μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή, και ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί νέα διυπουργική σύσκεψη το πρωί της Τρίτης 4 Φεβρουαρίου.
Οκτώ νέες σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν από τις 07:00 έως τις 08:00 το πρωί της Τρίτης στον θαλάσσιο τομέα ανάμεσα στη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ίο και την Ανάφη. Δύο από αυτές, πιο ισχυρές, είχαν μέγεθος 3,9 Ρίχτερ.
Σημαντική δόνηση καταγράφηκε και στις 08:09 το πρωί της ίδιας ημέρας, ανοιχτά της Αμοργού, συγκεκριμένα 19 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίστηκε στα 13,5 χιλιόμετρα.
Η φυγή από τη Σαντορίνη συνεχίζεται, με περισσότερους από 9.000 κατοίκους να έχουν εγκαταλείψει το νησί τις τελευταίες ημέρες. «Φεύγουμε για λόγους ασφαλείας», δηλώνουν οι κάτοικοι.