Ευρωπαίοι ηγέτες απαντούν σε απειλές για αμερικανικούς δασμούς

Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ συνεχώς κλιμακώνεται, καθώς οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν σήμερα (3/2) από τις Βρυξέλλες ότι είναι πρόθυμοι να λάβουν άμεσα μέτρα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, αν ο πρόεδρος Τραμπ προχωρήσει στην εφαρμογή των απειλών του για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Σε δηλώσεις τους πριν από την άτυπη σύνοδο, οι ηγέτες ζήτησαν από τον Αμερικανό πρόεδρο να επιδείξει ψυχραιμία και τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, τονίζοντας ωστόσο πως δεν θα διστάσουν να απαντήσουν με δασμούς αν πλήττεται η ευρωπαϊκή οικονομία.

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλλας, δήλωσε ότι η Ένωση «παρακολουθεί με προσοχή» τις δηλώσεις του Τραμπ και «προετοιμάζεται» να απαντήσει αν χρειαστεί.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι δεν οδηγούν σε νίκες», εξηγώντας ότι τελικά μόνο η Κίνα θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια τέτοια κατάσταση. «Η Αμερική είναι σημαντική για εμάς και εμείς για αυτήν», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπογράμμισε τη σημασία της υπεράσπισης της Ευρώπης σε περίπτωση εμπορικής επίθεσης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη μεγαλύτερης στρατηγικής αυτονομίας στην άμυνα δεδομένων των εξελίξεων στην Ουκρανία και της νέας διοίκησης Τραμπ.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τον «ανόητο και περιττό δασμολογικό πόλεμο», προσθέτοντας ότι μια τέτοια σύγκρουση με έναν παραδοσιακό σύμμαχο θα ήταν «σκληρό παράδοξο» σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε άμεσες προκλήσεις από τη Ρωσία και την Κίνα.

Η πιθανή αντίδραση στην απειλή Τραμπ θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή δοκιμασία για την ενότητα της ΕΕ, ιδιαίτερα δεδομένου ότι προέρχεται από έναν σύμμαχο. ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, επισήμανε ότι, έστω και αν δεν πρόκειται να διαστραφούν σχέσεις με συμμάχους, η ΕΕ θα πρέπει να επιδείξει συλλογική και αποφασιστική απάντηση αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε αυστηρούς δασμούς.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν, τόνισε την ανάγκη για «ίση απάντηση στα δασμολογικά μέτρα», αλλά σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να παραβλέπεται η σημασία της συνάντησης σχετικά με την άμυνα.

Ο Ιρλανδός αντιπρόεδρος, Σάιμον Χάρις, προειδοποίησε ότι οι δασμοί από τον Τραμπ αποτελούν «σημαντική πρόκληση» και υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποτραπεί μια εκτεταμένη εμπορική διαμάχη.

Κατά την ίδια λογική, η Ιρλανδία, με σημαντικό τομέα φαρμακευτικών εξαγωγών, μαζί με τη Γερμανία και την Ιταλία, σημείωσε το πλεόνασμα εμπορίου με τις ΗΠΑ, αν και υπολείπεται σε υπηρεσίες.

Ορισμένοι ηγέτες πήραν έναν πιο ήπιο τόνο. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σημείωσε ότι οι δασμοί θα βλάψουν τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας για την επίλυση του προβλήματος.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Πέτρι Όρπο, δήλωσε πως θα είναι προτιμότερο να διαπραγματευτούν με τον Τραμπ για να αποφευχθεί καμία σύγκρουση. «Δεν θέλω πόλεμο, αλλά ιδιαίτερα θέλω διαπραγματεύσεις», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, δεν σχολίασε τον Τραμπ, δεδομένου ότι η ατζέντα της σημερινής συνεδρίας περιλαμβάνει θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Η ΕΕ δεν πρέπει να είναι «αφελής» όσον αφορά τους δασμούς του Τραμπ, όπως δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας, Κάρλος Κουέρπο, κάνοντας έκκληση για ενότητα κατά των απειλών του Αμερικανού προεδρεύοντος.

Η Ευρώπη είναι ανοιχτή στο εμπόριο και προάγει την παγκοσμιοποιημένη αγορά, όμως δεν μπορεί να είναι «αφελής», προσέθεσε, αναδεικνύοντας την ανάγκη προστασίας των ευρωπαϊκών εταιρειών προκειμένου να συναντούν ίσους όρους ανταγωνισμού.

Στο πλαίσιο των συζητήσεών τους περί άμυνας, οι ηγέτες εξέφρασαν επίσης διαφορετικές προσεγγίσεις: ο Μακρόν επιδιώκει πολιτική «αγοράστε ευρωπαϊκά», ενώ άλλοι ανησυχούν για μια πιθανή επιδείνωση των ήδη ασταθών σχέσεων με την Αμερική.

Καταληκτικά, φαίνεται ότι καμία συζήτηση στις Βρυξέλλες δεν μπορεί να παραληφθεί χωρίς να αναφέρει τον Ντόναλντ Τραμπ, δεδομένης της έντασης που επικρατεί.

δειτε ακομα

δειτε ακομα