Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους αναφορικά με τις προτάσεις του κεντροδεξιού ηγέτη Φρίντριχ Μερτς, οι οποίες αφορούν ένα αυστηρό σχέδιο για τη μετανάστευση. Οι διαδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις όπως το Βερολίνο, η Κολωνία, το Αμβούργο, η Λειψία και το Μόναχο, είχαν ως στόχο την απόρριψη της στήριξης της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) προς το ακροδεξιό κόμμα AfD. Πλήθος κόσμου φώναξε ότι οι αποφάσεις του Μερτς παραβιάζουν τις αξίες που έχουν θεσπιστεί μεταπολεμικά και την πολιτική συναίνεσης ενάντια στην Ακροδεξιά. Η αστυνομία υπολόγισε τη συμμετοχή σε 160.000, ενώ οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 200.000 συγκεντρωμένους στην πρωτεύουσα της Γερμανίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Κολωνία, κάποιοι διαδηλωτές επέλεξαν να εκφράσουν την αντίθεση τους εν πλω, συγκεντρώνοντας 350 σκάφη στον Ρήνο. Κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Οχι στον ρατσισμό» και «Για τη δημοκρατία και τη διαφορετικότητα», οι διαδηλωτές εξέφρασαν ξεκάθαρα την ανάγκη για μια πιο φιλόξενη και δημοκρατική Γερμανία.
Σε δηλώσεις του, ο Μερτς παρουσίασε προτάσεις για την επιστροφή περισσότερων αιτούντων άσυλο στα σύνορα της Γερμανίας, γεγονός που κινητοποίησε τις αντιδράσεις των πολιτών. Το νόμο με τις αυστηρότερες διατάξεις για τη μετανάστευση υποστήριξε το AfD, κάτι που σύμφωνα με τους διαδηλωτές, θέτει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Η διαμάχη γύρω από το θέμα αυτό εντάθηκε όταν το γερμανικό κοινοβούλιο απέρριψε οριακά το νομοσχέδιο που επί της ουσίας θα έδινε στήριξη στην Ακροδεξιά.
Ο Μερτς, παρά τις κατηγορίες που δέχεται, συνεχίζει να δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα συνεργαστεί με το AfD. Δηλώνει ότι οι προτάσεις του στοχεύουν στην αποκατάσταση της ασφάλειας και της τάξης, κάτι που φέρνει τη CDU/CSU στην πρωτοκαθεδρία των δημοσκοπήσεων, με ποσοστά γύρω στο 30%. Εντούτοις, το AfD κερδίζει έδαφος με περίπου 20% και οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι να ακολουθούν σε χαμηλότερα ποσοστά. Ο Μερτς πιστεύει ότι με τις σκληρές προσεγγίσεις του θα καταφέρει να αμβλύνει την επιρροή του AfD και να επαναφέρει εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κυβερνών κόμμα.
Η είσοδος του AfD στο γερμανικό κοινοβούλιο το 2017 αποδόθηκε στην απόφαση της τότε καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ να επιτρέψει την είσοδο πολλών μεταναστών στη Γερμανία, γεγονός που έχει αναδείξει τις συζητήσεις γύρω από τη μετανάστευση, και έχει εμπνεύσει πλείστες έρευνες και διαμαρτυρίες στην κοινωνία κατά τα προηγούμενα έτη. Οι διαδηλωτές συμφωνούν ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί ο ρόλος της Γερμανίας ως ανοιχτής και ανεκτικής κοινωνίας, παρά την προκλητική στάση του AfD.