Το Σχέδιο Ανάκαμψης των Δημόσιων Υπαλλήλων με την Τροπολογία για τον 13ο και 14ο Μισθό από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Στην πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι η τροπολογία του είναι πλήρως κοστολογημένη. Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το συνολικό κόστος της πρότασης ανέρχεται σε 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, αφαιρώντας φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και άλλες υποχρεώσεις, το τελικό βάρος για τα δημόσια ταμεία θα είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Επίσης, η κυβέρνηση έχει εντοπίσει ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την υλοποίηση αυτής της παρέμβασης έως και το 2028 σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Αν και η Ελλάδα απέδρασε από το καθεστώς Μνημονίων το 2019, η κυβέρνηση ΝΔ δείχνει απροθυμία να εξετάσει την αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτή η στάση περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες των εργαζομένων να διαβιώνουν αξιοπρεπώς. Σε αντίθεση με χώρες που υπήρξαν θύματα παρόμοιων κρίσεων, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, οι οποίες ανέστειλαν την καταβολή δώρων μόνο για περιορισμένο διάστημα, η Ελλάδα συνεχίζει να παρακρατά μισθούς.
Στην παρούσα συγκυρία, είναι αδύνατο να δικαιολογηθεί η συνέχιση της παρακράτησης τμήματος των μισθών και των συντάξεων των δημόσιων υπαλλήλων, ειδικά μετά τη λήξη των Μνημονίων. Κεντρικός στόχος αυτής της νομοθετικής ρύθμισης είναι η αποκατάσταση της οικονομικής απώλειας των υπαλλήλων, δεδομένου ότι έχουν παρέλθει οι φερόμενοι δημοσιονομικοί λόγοι που την επιβάλουν. Οι συνολικές μειώσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν εξ αρχής περιστασιακές, και η διατήρηση της κατάργησής τους για 13 χρόνια, μετά τη νομοθέτηση του Ν. 4093/2012, δεν έχει καμία απολύτως νομιμοποίηση από δημοσιονομική, πολιτική, κοινωνική ή συνταγματική άποψη.