Η ελληνική εξωτερική πολιτική προχωρά σε δυναμικές κινήσεις τον Φεβρουάριο, καθώς οι γεωπολιτικές συνθήκες στη Μέση Ανατολή αλλάζουν σημαντικά μετά την πρόσφατη εκεχειρία στη Γάζα, την αναδιάταξη δυνάμεων στη Συρία και την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η δήλωση του αμερικανού προέδρου για αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη Συρία αναμένεται να αναδείξει νέες διακρατικές σχέσεις, όπου η Τουρκία αποκτά κεντρική θέση, ενώ χώρες όπως το Ισραήλ ανησυχούν για τις εξελίξεις στην περιοχή.
Σε αυτό το περίπλοκο σκηνικό, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σχεδιάζει με προσοχή τα επόμενά του βήματα, στοχεύοντας σε επαφές με όλους τους βασικούς συμμετέχοντες, με σκοπό να καταστεί «αξιόπιστος συνομιλητής» και να εκφράσει τις θέσεις του μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Τα βήματα της περιοδείας.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκινά την περιοδεία του από τη Μέση Ανατολή, περιλαμβάνοντας επισκέψεις στην Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα και το Αμμάν, πριν κατευθυνθεί στο Νέο Δελχί, με πιθανή στάση και στη Δαμασκό. Επιπλέον, οι υφυπουργοί Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Τάσος Χατζηβασιλείου θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον νωρίς τον Φεβρουάριο. Στο τέλος του μήνα, ο Γεραπετρίτης μπορεί επίσης να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, εφόσον προγραμματιστεί σύνοδος για την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προγραμματίζει επίσης επίσκεψη στις ΗΠΑ τον Μάιο, καθώς εκείνη την περίοδο θα διεξαχθεί υπερσύνοδος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υπό την ελληνική προεδρία, με θέμα που θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Στην εν λόγω συνάντηση θα μπορούσε να συμμετάσχει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και ο Πρωθυπουργός. Στις πρόσφατες τηλεφωνικές τους επικοινωνίες, ο Γεραπετρίτης και ο Αντόνιο Γκουτέρες ανέφεραν και θέματα όπως τη Μέση Ανατολή και το Κυπριακό. Πριν από την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας, ο Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει σε πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό τον Μάρτιο, καθώς και σε Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, οι λεπτομέρειες του οποίου αναμένονται σύντομα.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα επισκεφθεί το Νέο Δελχί την Παρασκευή, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση. Στην ινδική πρωτεύουσα, αναμένεται να έχει εκτενή συζήτηση με τον ομόλογό του σχετικά με τον IMEC, που αποτελεί όχι μόνο εμπορικό διάδρομο αλλά και σχέδιο που προάγει τη συνεργασία μεταξύ αραβικών κρατών και Ισραήλ. Οι δύο υπουργοί θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε τομείς όπως ο τουρισμός και το εμπόριο, και θα προετοιμάσουν τη βάση για συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Νέο Δελχί ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με την Αθήνα για την εκπροσώπησή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου αναμένονται σημαντικές αναδιαρθρώσεις και η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση μιας πιο ισχυρής και αντιπροσωπευτικής σύνθεσης.