Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με νηφαλιότητα τις τουρκικές δραστηριότητες σε θαλάσσιες περιοχές κοντά στην Κρήτη, όπου ελληνικό πολεμικό πλοίο είναι παρόν για την παρακολούθηση της τουρκικής κίνησης σε διεθνή ύδατα.
Συγχρόνως, κατά την απροσδόκητη συνάντηση μεταξύ του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Χακάν Φιντάν στη Ντόχα, η ελληνική πλευρά έθεσε επί τάπητος ζητήματα που σχετίζονται με την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.
Η συνάντηση των δυο υπουργών έγινε μετά από την αντίδραση της Τουρκίας στην ανανέωση των δραστηριοτήτων του ιταλικού ερευνητικού πλοίου «Ievoli Relum», το οποίο εργάζεται για την εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου (Great Sea Interconnector-GSI). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Έλληνες αξιωματούχοι έθεσαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την συγκεκριμένη διασύνδεση.
Αναφορές για τουρκική φρεγάτα κοντά στην Κρήτη
Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το πρωί, μία τουρκική φρεγάτα κατέπλευσε σε διεθνή ύδατα κοντά στην Κρήτη, όπου εξελίσσονται εργασίες πόντισης καλωδίων από ιταλικό ερευνητικό σκάφος. Η τουρκική φρεγάτα βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 ναυτικών μιλίων από το «Ievoli Relum», την ίδια στιγμή που παρακολουθεί τις κινήσεις της η φρεγάτα «Σπέτσες» του Πολεμικού Ναυτικού.
Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες από το Πεντάγωνο, οι αναφορές για παρενόχληση του ιταλικού πλοίου μέσω ασυρμάτου από το τουρκικό πολεμικό δεν είναι ακριβείς. Παρόλα αυτά, οι επαφές που υπήρξαν σύμφωνα με τις πηγές, περιορίστηκαν σε επικοινωνία μεταξύ των κυβερνητών των πλοίων, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συζήτησής τους.
Περιεχόμενο της συνάντησης Γεραπετρίτη και Φιντάν
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναφέρθηκε και στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της επίσκεψής του πρώτου στη Ντόχα, στο πλαίσιο περιοδείας που εκτελεί στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ατζέντα της συνάντησής τους περιλάμβανε τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που θα διεξαχθεί στην Άγκυρα το προσεχές διάστημα. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τη διατήρηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου, μέσω διαρθρωμένων συζητήσεων όπως ο Πολιτικός Διάλογος και η Θετική Ατζέντα. Επίσης, έκαναν ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό, εν όψει μίας ευρύτερης συνάντησης. Όσον αφορά τα περιφερειακά ζητήματα, αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με προοπτική την περιοδεία του κ. Γεραπετρίτη στην περιοχή, ως ένας από τους πρώτους ΥΠΕΞ της Ε.Ε. που επισκέπτονται την περιοχή μετά την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.