Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την περασμένη Κυριακή την ανησυχία του για τη διαδικασία κατασχέσεων γαιών που λαμβάνει χώρα στη Νότια Αφρική, έπειτα από τη νομοθετική πρωτοβουλία του προέδρου Σίριλ Ραμαφόσα. Ο Τραμπ ανακοίνωσε την αναστολή «κάθε χρηματοδότησης» προς τη χώρα, όσο η κυβέρνησή του διεξάγει έρευνα σχετικά με την κατάσταση.
Στο τέλος του Ιανουαρίου, ο πρόεδρος Ραμαφόσα παρουσίασε ένα νέο νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρά σε απαλλοτριώσεις υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, χωρίς να καταβάλλεται οποιαδήποτε αποζημίωση.
Το ζήτημα των γαιών αποτελεί ένα σοβαρό και διχαστικό θέμα για τη Νότια Αφρική. Αυτή τη στιγμή, η πλειοψηφία των εκτάσεων ελέγχεται από τη λευκή μειονότητα, κληρονομώντας την ανισότητα που προήλθε από την πολιτική του απαρτχάιντ.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να διορθώσει αυτές τις ανισότητες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από συντηρητικά στελέχη, όπως ο Έλον Μασκ, που έχει ρίζες στη Νότια Αφρική και υποστηρίζει στενά προτάσεις του Τραμπ.
«Η Νότια Αφρική διαπράττει κατασχέσεις γαιών και αντιμετωπίζει κάποιες κοινωνικές ομάδες με δυσμενή τρόπο», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος μέσω της πλατφόρμας Truth Social, επισημαίνοντας με κεφαλαία την φράση «ΔΥΣΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟ».
«Θα σταματήσω κάθε μελλοντική χρηματοδότηση προς τη Νότια Αφρική μέχρι να ολοκληρωθεί μια διεξοδική έρευνα για αυτήν την κατάσταση!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ.
Η κυβέρνηση της Πρετόρια υπερασπίζεται τη νομοθεσία, αναφέροντας πως ο νέος νόμος δεν δίνει την εξουσία στις αρχές να προχωρούν σε αυθαίρετες απαλλοτριώσεις και απαιτεί πρώτα καλή πίστη από τις αρχές για να διαπραγματευτούν με τους γαιοκτήμονες.
Πολλοί επικριτές αυτής της νομοθεσίας εκφράζουν ανησυχίες για μια πιθανή επανάληψη της κατάστασης που βίωσε η γειτονική Ζιμπάμπουε μετά την ανεξαρτησία της. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, περισσότεροι από 4.000 από τους 4.500 μεγάλους λευκούς γαιοκτήμονες εκδιώχθηκαν βίαια από τις εκτάσεις τους, ώστε οι εκτάσεις αυτές να παραχωρηθούν σε μαύρους γεωργούς από την κυβέρνηση του προεδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.
Αν και ο στόχος της διαδικασίας ήταν η αποκατάσταση των ανισοτήτων που προήλθαν από την βρετανική αποικιοκρατία, η πράξη οδήγησε σε μια απόλυτη καταστροφή της γεωργικής παραγωγής, καθώς οι απαλλοτριωμένες εκτάσεις παραχωρήθηκαν σε συνεργάτες του καθεστώτος χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία ή πόρους, που οδήγησε την οικονομία της Ζιμπάμπουε σε μια βαθιά κρίση.