Η Τζόρτζια Μελόνι βρίσκεται υπό την πίεση σφοδρών επικρίσεων εξαιτίας της απελευθέρωσης του Οσάμα Νατζίμ, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό να κατηγορείται ότι προδίδει την δικαιοσύνη σε συνεργασία με την Τρίπολη, παρά το υπάρχον ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου.
Ο Οσάμα Νατζίμ, γνωστός και με το προσωνύμιο Αλμασρί, έγινε και πάλι θέμα συζήτησης, καθώς υπεδέχτηκε θριαμβευτικά τους υποστηρικτές του κατά την άφιξή του στον αερολιμένα Μιτίγκα της Τρίπολης, αμέσως μετά την αποβίβασή του από ιταλικό κυβερνητικό αεροσκάφος.Αλλά αντί να είναι ένας αθλητής επιστρέφοντας με τρόπαιο, ο Νατζίμ είναι επικεφαλής της αστυνομίας, παρασημοφορημένος με κατηγορίες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Ειδικότερα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον αναζητούσε με κατηγορίες που περιλαμβάνουν φόνους, βασανιστήρια και βιασμούς. Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγόρησαν την Ιταλία ότι γίνεται συνένοχος στη γκανγκστερική κακομεταχείριση μεταναστών και προσφύγων στη Λιβύη. Οι θύτες που βίωσαν τις απάνθρωπες συνθήκες του κέντρου κράτησης Μιτίγκα θεωρούν ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει “καταστρέψει” τις ελπίδες τους για απονομή δικαιοσύνης.
Ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης, Λουίτζι Λι Γκότι, προχώρησε σε νομικές ενέργειες κατά της Μελόνι για συνεργασία με βασανιστές με την επιστροφή του Νατζίμ στην πατρίδα του. Η Ιταλίδα πολιτικός καλείται να λογοδοτήσει για την κατάχρηση δημόσιων πόρων και την υποβοήθηση παράνομων πράξεων. Σε αντίστοιχη έρευνα βρίσκονται και οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ιταλίας.
Η ίδια η Μελόνι υποστηρίζει ότι το αναγγελθέν ένταλμα σύλληψης δεν εστάλη εγκαίρως στο ιταλικό υπουργείο Δικαιοσύνης, γεγονός που δεν επιτρεπόταν από τη νομοθεσία. Τονίζει μάλιστα ότι το ένταλμα εκδόθηκε μόλις μετά την παρουσία του Νατζίμ σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες για 12 ημέρες.
Ο Νατζίμ, που κατέχει επίσης τουρκική και Δομινικανή υπηκοότητα, είχε φτάσει στην Ευρώπη από την Τρίπολη στις 6 Ιανουαρίου, με μια ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, πριν κατευθυνθεί προς το Λονδίνο. Μετά από μια εβδομάδα ταξίδεψε προς τις Βρυξέλλες με τρένο και τελικά προς τη Γερμανία όπου νοίκιασε αυτοκίνητο με τουρκική άδεια οδήγησης.
Το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ εκδόθηκε το ίδιο 24ωρο που ο Νατζίμ έφτασε στο Τορίνο στις 18 Ιανουαρίου, παρακολουθώντας έναν αγώνα ποδοσφαίρου Γιουβέντους-Μίλαν. Μια μέρα αργότερα, συνελήφθη στο ξενοδοχείο του από ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις, ύστερα από πληροφορίες που εστάλη από την Ιντερπόλ.
Η είδηση της σύλληψης του διαδόθηκε πρώτα μέσω των λιβυκών κοινωνικών δικτύων και στη συνέχεια από τον Νέλλο Σκάβο, δημοσιογράφο της εφημερίδας Avvenire. Παρά το γεγονός ότι ο Νατζίμ είχε συλληφθεί νωρίτερα, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να αγνοήσει το ένταλμα και να του παρέχει κυβερνητικό αεροπλάνο για την επιστροφή του στη Λιβύη.
Ενώ η Τρίπολη πανηγύριζε την επιστροφή του, στη Ρώμη η αναταραχή και η απογοήτευση ήταν έκδηλες. Η ιταλική αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση Μελόνι, κατηγορώντας την ότι υποχωρεί στις απαιτήσεις της Λιβύης λόγω της στρατηγικής της σχέσης για τον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής προς την Ιταλία.