Ο αποκλεισμός της Γέφυρας Ελευθερία στον ποταμό Δούναβη συνεχίζεται στο Νόβι Σαντ, μια δραματική πρωτοβουλία που πυροδότησε την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας της Σερβίας. Παρ’ ότι οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, πολλές ομάδες φοιτητών αποφάσισαν να παραμείνουν στη γέφυρα για διαμαρτυρία, με κάποιους να στήνουν σκηνές και άλλους να ζητούν ζεστές κουβέρτες.
Η ανταπόκριση των πολιτών ήταν εξαιρετική. Πολλοί κάτοικοι και επαγγελματίες έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια, στήνοντας πάγκους με σούπες, καφέδες, τσάι και νόστιμες κρέπες. Η διάσημη σεφ Γιέλενα ετοίμαζε γκούλας για τους μαχητές του δρόμου, ενώ οι συνεργάτες της προετοίμασαν άλλες λιχουδιές.
«Από τα μεσάνυχτα έως το πρωί της Κυριακής, μοιράσαμε πάνω από χίλια πιάτα γκούλας, ετοιμάσαμε χιλιάδες κρέπες και προσφέραμε περισσότερους από 10.000 καφέδες», δήλωσε η Γιέλενα σε τοπικό κανάλι. Οι φοιτητές κατέλαβαν τη γέφυρα το Σάββατο στις 15:00 και είχαν προγραμματίσει να παραμείνουν μέχρι τις 15:00 της Κυριακής.
Σημειώνεται ότι άλλες δύο γέφυρες της πόλης αποκλείστηκαν, αλλά μόνο για τρεις ώρες. Στο πλευρό των φοιτητών βρίσκονται χιλιάδες πολίτες, καθώς και αγρότες με τρακτέρ που εξέρχονται στους κεντρικούς δρόμους του Νόβι Σαντ. Οι μοτοσικλετιστές δηλώνουν τη στήριξή τους, ενώ βετεράνοι επίσης γίνονται συμπαραστάτες αυτής της κινητοποίησης.
Στις 1 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκαν τρεις μήνες από την τραγική κατάρρευση του γείσου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ανθρώπων. Οι φοιτητές αφιέρωσαν 15 λεπτά σιγής μπροστά από το σημείο της τραγωδίας για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων.
Και οι πολίτες συμμετείχαν στην τιμή, καταθέτοντας λουλούδια και ανάβοντας κεριά μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό. Σημαντική ήταν επίσης η στήριξη της δημοφιλούς Αμερικανίδας τραγουδίστριας Μαντόνα, η οποία ανάρτησε ένα βίντεο από τις διαδηλώσεις με το γνωστό της κομμάτι «Like a Prayer» να παίζει.
«Αυτό που δεν σας λένε τα μέσα ενημέρωσης είναι ότι διαδραματίζεται μία από τις μεγαλύτερες φοιτητικές διαδηλώσεις μετά το 1968 εδώ στη Σερβία. Καθηγητές και δάσκαλοι στέκονται δίπλα στους φοιτητές, οι οποίοι απειλούνται με απώλεια της εργασίας τους από την κυβέρνηση. Πρέπει να καταστήσουμε αυτή την κατάσταση viral και να στηρίξουμε τους φοιτητές και τον λαό της Σερβίας», σημείωσε η Μαντόνα στην ανάρτησή της, κλείνοντας με τη φράση «Στεκόμαστε στο πλευρό της Σερβίας».
Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν περίπου δυόμιση μήνες πριν, με καταλήψεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και διαδηλώσεις, απαιτώντας να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη θανατηφόρα τραγωδία του σιδηροδρομικού σταθμού. Ωστόσο, ο πυρήνας της εξέγερσης είναι μια ευρύτερη διαμαρτυρία ενάντια στη διαφθορά, την αδιαφάνεια και την αυταρχική διακυβέρνηση, όπου η εξουσία συγκεντρώνεται σε ένα πρόσωπο.
Οι φοιτητές ζητούν να ζήσουν σε μια «κανονική, δημοκρατική κοινωνία», όπου θα υπάρχει σαφής διαχωρισμός εξουσιών και ίσα δικαιώματα για όλους.