Ο Χαβιέρ Μιλέι αλλάζει τον οικονομικό χάρτη της Αργεντινής με την κατάργηση δασμών, επιδιώκοντας να μειώσει τις τιμές σε πλήθος προϊόντων.
Για πρώτη φορά, οι Αργεντινοί αρχίζουν να παραγγέλνουν από την Amazon, ενώ τα σούπερ μάρκετ προμηθεύονται προϊόντα όπως απορρυπαντικά Tide και κονσέρβες τόνου από το Εκουαδόρ. Ο Μιλέι έχει θέσει σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο κατάργησης δασμών, με στόχο να ελαχιστοποιήσει τις τιμές, οι οποίες είναι σε πολλές περιπτώσεις δυσβάσταχτες.
Για να δώσουμε μια εικόνα, μια φριτέζα αέρα Black & Decker κοστίζει $100 στις ΗΠΑ αλλά πωλείται για $289 στην Αργεντινή. Αντίστοιχα, ένα φόρεμα από τη Zara που κοστίζει $25 στην Αμερική πωλείται για $67 και ένα Apple iPhone 15 έχει τιμή $2,800 στο Μπουένος Άιρες.
Παρ’ όλα αυτά, οι πολίτες της Αργεντινής φωνάζουν ότι ακόμη και τα εγχώρια προϊόντα είναι υπερτιμημένα, κάτι που ενισχύει την απογοήτευσή τους.
Αλλαγές στις τιμές:
«Τα πάντα είναι υπερβολικά ακριβά και η διαφορά στην ποιότητα είναι ορατή», αναφέρει ο Ματίας, δημοτικός υπάλληλος στο Μπουένος Άιρες, μιλώντας στην εφημερίδα FT. Με τον στοχασμό της ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης, η κυβέρνηση του Μιλέι μείωσε τους δασμούς σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, από καλλυντικά μέχρι οικιακά είδη.
Ακόμα, η κυβέρνηση εργάζεται προς τη μείωση της γραφειοκρατίας στις εισαγωγές, απαλλάσσοντας τις διαδικασίες που σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούσαν έως και έγκριση από τοπικούς κατασκευαστές. Μια ξεχωριστή, αλλά θετική κίνηση, είναι ότι το ετήσιο όριο για παραγγελίες από το εξωτερικό είναι τώρα $3,000, με την εξαίρεση $400 από δασμούς.
Ο Μιλέι έχει ταχθεί εναντίον του παλιού συστήματος που «τιμωρούσε» τους καταναλωτές με λιγότερη ποικιλία και μεγαλύτερες τιμές για χάρη ορισμένων συμφερόντων. «Μειώνουμε τους δασμούς που στήριζαν μια αποτυχημένη πολιτική που μπέρδευε την εγχώρια παραγωγή με την προστασία του ανταγωνισμού», δήλωσε.
Πριν από τις γιορτές, ήρθε η ανακοίνωση κατάργησης ενός οριζόντιου φόρου 7,5% σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά και 30% σε ξένες αγορές με κάρτα.
Ωστόσο, η αντίσταση είναι ισχυρή. Οι τοπικές μεταποιητικές βιομηχανίες προειδοποιούν για τις συνέπειες που θα έχει η αύξηση των εισαγωγών σε ένα τομέα που ήδη πλήττεται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και απασχολεί το 1.5% των Εργαζομένων της χώρας. Πράγματι, η μεταποιητική δραστηριότητα παρουσίασε πτώση 12.7% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το 2023.
Η ιστορική ταλάντευση της οικονομίας
Οι μεταρρυθμίσεις του Μιλέι είναι μια καρφίτσα στην ιστορία των οικονομικών πολιτικών της Αργεντινής, συνιστώντας μία ακόμη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας. Κυβερνήσεις όπως εκείνες του περονισμού, που ήταν παραδοσιακά σύμμαχοι των εργατικών συνδικάτων, είχαν εφαρμόσει πολιτικές προστασίας της εγχώριας βιομηχανίας, ενώ άλλες κυβερνήσεις ακύρωσαν αυτούς τους περιορισμούς, ενισχύοντας τις εισαγωγές.
Ο Μιλέι επιδιώκει να απελευθερωθεί η αγορά, ελπίζοντας να επανακατευθύνει την οικονομία σε τομείς προβάδισμα όπως είναι η γεωργία, η εξόρυξη και η τεχνολογία, τομείς που όμως απασχολούν μόλις το 12% του πληθυσμού.
Από την άλλη πλευρά, η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Κίρχνερ αποκαλεί τον Μιλέι «εξολοθρευτή» του μέλλοντος της Αργεντινής, επισημαίνοντας ότι η πολιτική του θα μπορούσε να κατατάξει τη χώρα σε ρόλο απλής αποικίας επωφελούμενης από την εκμετάλλευση των πρώτων υλών.