Σεισμός: Αιτίες και Έκτακτα Μέτρα στη Σαντορίνη

Σεισμικές δραστηριότητες παρατηρούνται στις Κυκλάδες, συγκεκριμένα στην θαλάσσια ζώνη ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, με τελευταία δονήσεις να καταγράφονται μεταξύ 3,5 και 3,9 Ρίχτερ. Αυτές οι εξελίξεις ανησυχούν τους κατοίκους, οι οποίοι ανησυχούν μήπως προκύψει κάποιος ισχυρός σεισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο διάστημα μόλις 20 λεπτών, καταγράφηκαν τρεις σεισμικές δονήσεις με την πιο πρόσφατη να συμβαίνει στις 11:34, 18 χλμ. δυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΕΡΤNews, επεσήμανε ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι έντονη γύρω από την περιοχή της Ανύδρου, ενός μικρού νησιού ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, σε απόσταση περίπου 20-25 χιλιομέτρων από τη Σαντορίνη.

«Πρόκειται για μια τυπική σεισμική ακολουθία, αν και με ιδιαίτερα έντονα χαρακτηριστικά. Είναι πιθανό αυτές οι σεισμικές δονήσεις να αποτελούν ένα προπομπό για έναν ενδεχόμενο ισχυρότερο σεισμό, αλλά όχι σε κλίμακα καταστροφής», εξήγησε.

Όσον αφορά την απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής να λάβει προληπτικά μέτρα στη Σαντορίνη, ο κ. Παπαζάχος επεσήμανε ότι υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί ισχυρός σεισμός λόγω των σημαντικών ρηγμάτων που βρίσκονται στην περιοχή, όπως έχουν δείξει προηγούμενες θαλάσσιες έρευνες. «Τα μέτρα αυτά κρίνονται απαραίτητα για την περιορισμό των πιθανών επιπτώσεων από έναν ισχυρότερο σεισμό», προσέθεσε.

Σεισμοί και για ποιο λόγο ελήφθησαν τα μέτρα

Ο κ. Παπαζάχος σχολίασε τις ανησυχίες του κοινού σχετικά με τα νέα μέτρα. «Όταν κλείνεις ένα σχολείο ή κάποιον χώρο συνάθροισης, δεν το κάνεις επειδή φοβάσαι ότι θα έχουμε έναν καταστροφικό σεισμό, όπως κυκλοφορούν φήμες στο νησί. Το κάνεις επειδή σε περιπτώσεις που προκύψει μια μικρή σεισμική δόνηση, μπορεί να προκληθεί πανικός», ανέφερε.

Στη συνέχεια, εξήγησε πως σε περίπτωση μεγάλων συγκεντρώσεων κόσμου, ο πανικός μπορεί να αποβεί μοιραίος.

«Αν σκεφτούμε ότι υπήρχε προγραμματισμένη εκδήλωση στην Σαντορίνη που θα συγκέντρωνε 600 άτομα, τι θα συνέβαινε αν συνέβαινε μια δόνηση 5 Ρίχτερ την ώρα της εκδήλωσης; Αν ο κόσμος πανικοβληθεί και αρχίσει να σπρώχνεται, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι σοβαρές», αναρωτήθηκε.

«Έχουν ληφθεί παρόμοια μέτρα και στο παρελθόν», υπογράμμισε. «Το 2016, μετά από σεισμό, αναβλήθηκε αγώνας ποδοσφαίρου του ΠΑΣ Γιάννινα, επειδή κανείς δεν ήθελε να βάλει 10.000 ανθρώπους σε έναν χώρο τη στιγμή που υπάρχει σεισμική ακολουθία. Παρόμοια μέτρα ελήφθησαν και με την αναβολή των εξετάσεων στα πανεπιστήμια», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι είναι κρίσιμο να γίνεται σωστή διαχείριση τέτοιων καταστάσεων. «Η υπεύθυνη στάση είναι να μην επιτρέπεις μεγάλες συγκεντρώσεις σε επικίνδυνες συνθήκες. Το να πούμε απλώς ότι δεν πειράζει και να αφήσουμε χίλιους ανθρώπους να εισέλθουν σε έναν κλειστό χώρο με κίνδυνο πανικού, δεν είναι προσεγμένη στάση», κατέληξε.

δειτε ακομα

δειτε ακομα