Αιματηρές Μάχες στο Κονγκό: Πάνω από 770 Νεκροί στο Γκόμα από Αντάρτες M23

Αυτή την εβδομάδα, οι συγκλονιστικές συγκρούσεις στην πόλη Γκόμα και τις περιφέρειές της, στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, είχαν σοβαρές συνέπειες, με τουλάχιστον 773 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων με αντάρτες της οργάνωσης M23, τους οποίους υποστηρίζει η Ρουάντα. Οι αντάρτες, αυξάνοντας την ήδη τεταμένη κατάσταση, κατέλαβαν τη Γκόμα, εντείνοντας μια σύγκρουση που διαρκεί πάνω από μια δεκαετία, όπως επιβεβαίωσαν οι αρχές της χώρας.

Άλλες περιοχές υπήρξαν επίσης πεδία μάχης, ενώ ο στρατός του Κονγκό, αν και αποδυναμωμένος, κατάφερε να ανακτήσει ορισμένα χωριά από τους αντάρτες.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Πατρίκ Μουγιάγια, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι νεκροτομές και τα νοσοκομεία της Γκόμα καταγράφουν 773 θανάτους και 2.880 τραυματίες. Υπογράμμισε ότι το πραγματικό νούμερο μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο.

«Αυτά τα στοιχεία είναι προσωρινά, καθώς οι αντάρτες έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να απομακρύνουν τα υπολείμματα των συγκρούσεων από τους δρόμους της Γκόμα. Πιθανόν να υπάρχουν ομαδικοί τάφοι, ενώ οι ρουανδικές αρχές απομακρύνουν τους δικούς τους νεκρούς», δήλωσε ο Μουγιάγια.

Το Σάββατο, εκατοντάδες κάτοικοι προσπάθησαν να επιστρέψουν στη Γκόμα, καθώς οι αντάρτες υποσχέθηκαν ότι θα αποκαταστήσουν βασικές υπηρεσίες όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι δρόμοι της πόλης γεμάτοι από ερείπια και η ατμόσφαιρα ήταν βαριά από την οσμή του αίματος.

«Είμαι απελπισμένος και δεν ξέρω πού να πάω. Σε κάθε γωνία, ένας συμπολίτης θρηνεί», δήλωσε ο 25χρονος Ζαν Μάρκους, που έχασε συγγενή του στις τελευταίες συγκρούσεις.

Η M23 είναι μία από τις πιο ισχυρές ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο ανατολικό Κονγκό και εκτιμάται ότι υποστηρίζεται από περίπου 4.000 στρατιώτες της Ρουάντα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΗΕ. Είχαν καταλάβει προηγουμένως τη Γκόμα και το 2012, σε μια σύγκρουση με εθνοτικά κίνητρα, η οποία τότε διήρκεσε μόνο λίγες ημέρες.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η κατάληψη της Γκόμα ενδέχεται να οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση, δεδομένου ότι η πόλη αποτελεί κρίσιμο κόμβο βοήθειας για έξι εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα της περιοχής. Οι αντάρτες έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν την κατεύθυνσή τους προς την πρωτεύουσα Κινσάσα, που απέχει 1.600 χιλιόμετρα δυτικά.

δειτε ακομα

δειτε ακομα