Η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Αύξηση Πλούτου, Δικαιότερη Κατανομή» επισημαίνει δύο σημαντικά ευρήματα από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχετικά με τον πλούτο των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Το πρώτο είναι ότι, αν και παραμένει αρκετός δρόμος μπροστά μας, ο πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών δείχνει σημαντική αύξηση, και μάλιστα με ρυθμούς ταχύτερους από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μέση ποσοστιαία αύξηση στην Ελλάδα για την περίοδο 2022-2024 ανέρχεται στο 28,5%, καθιστώντας τη μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.
Δεύτερον, οι αναφορές υπογραμμίζουν ότι η κατανομή αυτού του πλούτου είναι πιο δικαιότερη στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία – κινητά και ακίνητα – καταλήγουν σε περισσότερα νοικοκυριά. Όπως διαπιστώνεται από την ανακοίνωση του υπουργείου, με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ για το δεύτερο τρίμηνο του 2024:
- 1. Ο συνολικός καθαρός πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών (ο οποίος περιλαμβάνει καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και ακίνητα, μείον το ιδιωτικό χρέος) έφθασε στα 963 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Αυτή η αξία έχει αυξηθεί κατά 28,5% σε σύγκριση με το 2022 και 40,1% σε σχέση με το 2020.
- 2. Αυτή η αύξηση οφείλεται σε όλες τις επιμέρους συνιστώσες, καθώς οι δείκτες του χρηματιστηρίου, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, οι καταθέσεις και η αξία των οικιστικών ακινήτων αυξάνονται σημαντικά. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 57 δισ. ευρώ από το 2020, εκ των οποίων το 56% προέρχεται από τα νοικοκυριά.
- 3. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του καθαρού πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών οφείλεται όχι μόνο στις αυξήσεις αξιών, αλλά και στη μείωση του χρέους κατά 9,7% σε σχέση με το 2022. Η θέση των ελληνικών νοικοκυριών, σύμφωνα με τη διάμεσο τιμή, κατατάσσεται στην 11η θέση ανάμεσα σε 18 χώρες της ευρωζώνης ως προς την αξία των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ότι οι επικριτικές φωνές που υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες βρίσκονται στο τέλος της ευρωπαϊκής κλίμακας δεν έχουν βάση, καθώς η αξία της περιουσίας των νοικοκυριών ανακάμπτει. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η θέση των ελληνικών νοικοκυριών βελτιώνεται στην ευρωζώνη, και σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, ο δείκτης ανισότητας (συντελεστής Gini) βρίσκεται στην τέταρτη χαμηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης.
Μάλιστα, τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα στην Ελλάδα κατέχουν το 12% του πλούτου, σε σύγκριση με 5% στην ευρωζώνη, ενώ το πλουσιότερο 10% κατέχει το 45% του πλούτου, έναντι 57% στην ευρωζώνη. Στο σύνολό τους, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την πρόοδο της χώρας την τελευταία πενταετία και την αναγνώριση της οικονομικής πολιτικής που προάγει τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου.