Κίνα: Νέο κοίτασμα σπάνιων γαιών αλλάζει τα δεδομένα

Μια νέα ανακάλυψη τεράστιου κοιτάσματος σπάνιων γαιών στην νοτιοδυτική Κίνα αναμένεται να ενισχύσει τον έλεγχο της χώρας στους στρατηγικής σημασίας αυτούς πόρους και να προωθήσει τις φιλοδοξίες της στην υψηλή τεχνολογία.

Τα στοιχεία σπάνιων γαιών (REE) είναι ουσιώδη για πολλές εφαρμογές στην τεχνολογία, όπως ηλεκτρικά οχήματα, κινητά τηλέφωνα, αλλά και συστήματα ραντάρ και κατευθυνόμενους πυραύλους. Επί του παρόντος, η Κίνα κατέχει περίπου το 70% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών, ενώ περισσότερο από το 90% της ικανότητας διύλισης ανήκει επίσης σε αυτήν.

Η Σημαντικότητα των Σπανίων Γαιών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν σχεδόν το σύνολο των σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούν, με την Κίνα να προμηθεύει το 72% από το 2019 έως το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ. Η κυριαρχία της Κίνας και η προθυμία της να περιορίσει τις εξαγωγές ζωτικών στοιχείων, όπως το γάλλιο, στο πλαίσιο του τεχνολογικού ανταγωνισμού, θεωρούνται σοβαρές απειλές για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής.

Η πρόσφατη ανακάλυψη στην περιοχή Χονγκέ της επαρχίας Γιουνάν εκτιμάται ότι περιέχει 470.000 τόνους σπάνιων γαιών, σύμφωνα με τις ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης που επικαλέστηκαν το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Κίνας.

Αυτή η τοποθεσία αναμένεται να γίνει το μεγαλύτερο κοίτασμα μεσαίων και βαρέων REE στην Κίνα, που είναι ιδιαιτέρως σπάνια, καθώς αυτά τα στοιχεία είναι κρίσιμα για ηλεκτρικά οχήματα, κινητήρες αεριωθουμένων και εξαρτήματα πυραύλων χάρη στις μαγνητικές τους ιδιότητες σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ένα Στρατηγικό Εργαλείο για την Κίνα

Ο Λι Γουέι, ερευνητής του Γεωλογικού Ινστιτούτου της Κίνας, δήλωσε στο Daily Galaxy: «Αυτή η ανακάλυψη αλλάζει τα δεδομένα. Με περισσότερους από 470.000 τόνους σπάνιων γαιών, η Κίνα είναι σε ακόμα καλύτερη θέση να ελέγξει την παγκόσμια προμήθεια και να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση».

Η Τζούλι Κλίνγκερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, τόνισε στο Newsweek: «Είναι καθοριστική η ερώτηση κατά πόσο η ανάπτυξη αυτού του κοιτάσματος ευθυγραμμίζεται με τις στρατηγικές της Κίνας για την επεξεργασία σπάνιων γαιών που εισάγονται, ή αν πρόκειται για νέα εξόρυξη σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές».

«Αναδύεται επίσης το ερώτημα αν αυτά τα κοιτάσματα προορίζονται πραγματικά για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή άλλες στρατηγικές τεχνολογίες, και όχι για άλλες, λιγότερο κρίσιμες εφαρμογές», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Ζανγκ Μιν από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, υπογράμμισε: «Αυτό ξεπερνά την έννοια ενός απλού κοιτάσματος. Είναι ένα στρατηγικό εργαλείο. Όποιος ελέγχει τις σπάνιες γαίες κατέχει και την παγκόσμια τεχνολογία».

Επιπλέον, ο Wang Xueqiu, επικεφαλής επιστήμονας στο Ινστιτούτο Φυσικής και Χημικής Εξερεύνησης της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωλογικών Επιστημών, ανέφερε στο CCTV: «Κάθε νέο ενεργειακό όχημα απαιτεί 0,8 κιλά σπάνιων γαιών, οδηγώντας σε κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης το χρόνο».

δειτε ακομα

δειτε ακομα