Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα περνάει μια μεταβατική περίοδο, με τα κόμματα της κεντροαριστεράς να αντιμετωπίζουν προκλήσεις και αβεβαιότητα. Η κυβέρνηση βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση, ειδικά ύστερα από τη δημοσιοποίηση της συνέντευξης του πρωθυπουργού στον ALPHA αναφορικά με το δυστύχημα στα Τέμπη, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και διαφωνίες γύρω από το ενδεχόμενο πρότασης δυσπιστίας.
Δύο κυριότερες προσεγγίσεις έχουν αναδειχθεί μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων:
1. Η ταχεία διεξαγωγή τριήμερης διαδικασίας στη Βουλή ώστε να μην χαθεί η δυναμική και οι ευκαιρίες για παρέμβαση.
2. Η στρατηγική αναμονής για το πόρισμα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ώστε να ληφθούν καλά τεκμηριωμένες αποφάσεις.
Ο Σωκράτης Φάμελλος είχε μια σειρά τηλεφωνικών επαφών χθες, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης και Ζωής Κωνσταντοπούλου, έθιξαν την ανάγκη να εξεταστεί η πρόταση δυσπιστίας αμέσως, για να μην δοθεί περιθώριο στη Νέα Δημοκρατία να κερδίσει χρόνο και να αλλάξει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης.
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για μια πρόταση δυσπιστίας, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να λογοδοτήσει στον λαό. Οι τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες (ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας) συγκέντρωσαν 43 υπογραφές, ωστόσο, δεν έχουν φτάσει το απαιτούμενο όριο των 50 ώστε να προχωρήσουν στη διαδικασία.
Σε επικοινωνία του Σωκράτη Φάμελλου με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με τη χρονική στιγμή που θα γίνει η συζήτηση. Ειδικότερα, αν η διαδικασία διεξαχθεί πρόωρα και το πόρισμα του ΕΜΠ αναδείξει σοβαρές ευθύνες, τότε η κυβέρνηση ίσως να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.
Η αίσθηση είναι ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην βρει τρόπους να υπερασπιστεί τη θέση της. Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί προσεκτική στρατηγική, καθώς η αντιπολίτευση δεν θα έχει τη δυνατότητα να αμφισβητήσει ξανά τη δεδηλωμένη στη Βουλή για περίπου έξι μήνες.
Για το λόγο αυτό, το ΠΑΣΟΚ δεν υποστηρίζει μια τέτοια κίνηση στην παρούσα φάση, γεγονός που καταδεικνύει την εσωτερική διαίρεση της κεντροαριστεράς σε αυτό το ζητούμενο.
Το Κίνημα Δημοκρατίας εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του με την προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπήρξε μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της Θεοδώρας Τζάκρη και του Δημήτρη Μάντζου.
Η πρόταση για συνάντηση των αρχηγών της δημοκρατικής αντιπολίτευσης την επόμενη εβδομάδα προήλθε από τον Αλέξη Χαρίτση και τη Ζωής Κωνσταντοπούλου, με σκοπό να συντονιστούν οι κινήσεις τους, αν και η πραγματοποίηση της συνάντησης παραμένει αβέβαιη.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επίσης συνομιλία με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος δείχνει πρόθυμος να υποστηρίξει την πρόταση δυσπιστίας, αλλά αντιτίθεται σε κάθε κοινή δήλωση που δεν έχει προηγηθεί εκ των προτέρων συμφωνίας.