Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους για τον «κακόβουλο χαρακτήρα και τις μυστικές εχθροπραξίες» της αμερικανικής πολιτικής, καθώς ανακινούνται οι συζητήσεις για ενδεχόμενες απευθείας συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με το al monitor, ο Χαμενεΐ τόνισε πως αυτές οι εχθροπραξίες κρύβονται πίσω από «διπλωματικά χαμόγελα», καλώντας τους αξιωματούχους να είναι σε επιφυλακή σχετικά με το «ποιοι είναι οι συνομιλητές μας και ποιες είναι οι προθέσεις τους».
Ο ηγέτης του Ιράν έκανε αυτές τις δηλώσεις σε μια θρησκευτική τελετή στην Τεχεράνη, όπου παρευρέθηκαν σημαντικά προσωπικότητες, όπως ο μετριοπαθής πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, ο πρόεδρος της Βουλής και ανώτεροι δικαστές, συνοδευόμενοι από πρεσβευτές από διάφορες μουσουλμανικές χώρες.
Δεν φαίνεται να απορρίπτει τη δυνατότητα διαλόγου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποδεικνύοντας μια στροφή από την προηγούμενη σκληρή προσέγγισή του, ειδικά μετά τη δολοφονία του στρατηγού Κασίμ Σουλεϊμανί από αμερικανικές δυνάμεις το 2020.
Η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη περίοδο δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο για τη διπλωματία, με τον Ιρανό πρόεδρο να δηλώνει την ετοιμότητά τους για διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, προσβλέποντας σε πιθανές ανακουφιστικές λύσεις από τις επιβαλλόμενες κυρώσεις.
Η πυρηνική συμφωνία του 2015, γνωστή ως JCPOA, είχε καταργηθεί από τον Τραμπ, ο οποίος επανέφερε σφοδρά μέτρα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προκαλώντας σοβαρές οικονομικές συνέπειες στην χώρα.
Η πρόσφατη ρητορική του Τραμπ για το Ιράν φαίνεται να είναι πιο μετριοπαθής, ενισχύοντας τις ελπίδες για νέες συνομιλίες, αλλά, μέχρι τώρα, δεν έχει παρουσιαστεί κάποιος σαφής οδικός χάρτης για την επίλυσή τους.
Η πρόθεση του Πεζεσκιάν να προσεγγίσει την αμερικανική κυβέρνηση δέχθηκε έντονες κριτικές από σκληροπυρηνικούς στο Ιράν, αποκαλύπτοντας τις εσωτερικές διαμάχες πολιτικής και την πολυπλοκότητα του ιρανικού πολιτικού συστήματος.
Η προτεινόμενη από τον Πεζεσκιάν προσέγγιση υποστηρίχθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος από την άλλη μεριά, δέχθηκε πολλές επιθέσεις για τις δηλώσεις του σχετικά με τη διαθεσιμότητα του Ιράν για διαλόγους.
Δύο πρόσφατες συγκεντρώσεις συντηρητικών στην Τεχεράνη επεσήμαναν ότι θέλουν την αποπομπή του Ζαρίφ, ανακαλώντας το θέμα της εμπιστοσύνης στην ιρανική πολιτική σκηνή.
Παρά την απροθυμία του Χαμενεΐ να αποκλείσει άμεσες συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αρκετά ΜΜΕ ερμήνευσαν την ομιλία του ως σιωπηρή απαγόρευση.
Αξιοσημείωτο είναι το ότι και ο Υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, υιοθέτησε μια προσέγγιση αναμονής, παραμένοντας σε εγρήγορση για τις στην πολιτική των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ.
«Δεν αποκλείουμε τη δυνατότητα να υπάρξει νέα συμφωνία», δήλωσε ο Αραγτσί, ωστόσο, επισήμανε πως η εμπιστοσύνη είναι ένα σοβαρό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις.
Ο υπουργός τόνισε την ανοιχτή στάση του Ιράν να ακούσει προτάσεις από την αμερικανική πλευρά, αλλά διαφώνησε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά από την άλλη πλευρά για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη τους.