Δημιουργία τίτλων: Τα ΗΑΕ παραλαμβάνουν τα Rafale, εκκρεμεί η συμφωνία για F-35

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποδέχθηκαν την πρώτη παρτίδα γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, σημειώνοντας την πρόοδο στη στρατηγική συνεργασία τους με τη Γαλλία, σύμφωνα με μια συμφωνία που υπογράφηκε το 2021.

Όπως αναφέρει το al monitor, το πρώτο Rafale παραγόμενο από τη διάσημη γαλλική εταιρεία Dassault Aviation για την πολεμική αεροπορία των Εμιράτων παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια μιας λαμπρής τελετής που έλαβε χώρα στο Παρίσι. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Άμυνας των Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Μουμπάρακ Φαντέλ Αλ Μαζρουέι και ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνού, καθώς και ανώτατοι αξιωματούχοι των υπουργείων Άμυνας και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο WAM.

Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Άμυνας των Εμιράτων επιβεβαίωσε ότι η απόκτηση του Rafale αποτελεί κομματι της «ιστορικής συμφωνίας» που υπεγράφη με τη Dassault Aviation και αποσκοπεί στην «ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων» της χώρας.

Το Δεκέμβριο του 2021, η Γαλλία και τα ΗΑΕ υπέγραψαν συμφωνία αξίας 16,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου 17,2 δισεκατομμύρια δολάρια) για την προμήθεια 80 μαχητικών Rafale, ένα από τα πιο προηγμένα αεροσκάφη του κόσμου. Παράλληλα, τα ΗΑΕ ζήτησαν επίσης 12 ελικόπτερα Caracal.

Η εις βάθος γεωπολιτική σκακιέρα: Γαλλία vs ΗΠΑ

Η νέα συμφωνία προκύπτει σε μια περίοδο όπου η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταγωνίζονται για την επιρροή τους στην αμυντική αγορά των ΗΑΕ, ειδικά καθώς οι διαπραγματεύσεις για την αγορά F-35 από την Ουάσινγκτον δεν έχουν προχωρήσει.

Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΗΑΕ και Γαλλίας έχει επεκταθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Αν και οι ΗΠΑ παραμένουν ο κυριότερος προμηθευτής όπλων στα ΗΑΕ, καλύπτοντας το 57% των στρατιωτικών εισαγωγών τους από το 2019 έως το 2023, η Γαλλία κατέχει την τρίτη θέση μετά την Τουρκία, με το 9,2% των εισαγωγών όπλων κατά την ίδια περίοδο, όπως αναφέρει η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης για το 2023.

Επιπλέον, τα ΗΑΕ φιλοξενούν και μια γαλλική ναυτική βάση στο λιμάνι Ζαγιέντ του Αμπού Ντάμπι, η οποία άνοιξε το 2009.

Τόσο οι γαλλικές όσο και οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις στεγάζουν τα στρατεύματά τους στην αεροπορική βάση Αλ Ντάφρα, κοντά στο Άμπου Ντάμπι, όπου συνεργάζονται σε συχνές ασκήσεις.

Πέρυσι, με την αύξηση των εντάσεων στην περιοχή λόγω της σύρραξης Ισραήλ-Χαμάς, οι ΗΑΕ περιορισαν τη χρήση των βάσεων τους από τις ΗΠΑ για επιθέσεις κατά ιρανικών εντολοδόχων, λόγω φόβων για αντίποινα.

Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για την αγορά F-35 από τις ΗΠΑ παραμένουν σε στασιμότητα.

Η σύμβαση για 50 αεροσκάφη F-35 εντάσσεται σε ευρύτερη συμφωνία ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει και δώδεκα προηγμένα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η συμφωνία προτάθηκε αρχικά στο τέλος της πρώτης θητείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ακολούθησε αναστολή των συνομιλιών από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, λόγω ανησυχιών των ΗΠΑ για τις σχέσεις ΗΑΕ-Κίνας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΑΕ είχε αναφέρει στο Reuters ότι δεν υπάρχουν προγραμματισμένα σχέδια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος των ΗΠΑ. Απομένει να διαπιστωθεί αν η θέση των Εμιράτων έχει αλλάξει μετά την εκλογή του Τραμπ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα