Μια σημαντική δήλωση του προεδρίου των ΗΠΑ έρχεται στο φως, σύμφωνα με την οποία η στρατιωτική αποχώρηση από τη Συρία είναι πιθανή μόνο εφόσον ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ. Η αναφορά αυτή προέρχεται από τον ισραηλινό ιστότοπο Maariv, ο οποίος επικαλείται διπλωματικές πηγές στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με το turkish minute, ο Τραμπ ενημέρωσε τον Ερντογάν ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία εξαρτάται από τη λήψη μέτρων από την Τουρκία για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και τις επακόλουθες στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα. Ο Ερντογάν έχει εκφράσει δημόσια την αποδοκιμασία του προς τις ενέργειες του Ισραήλ, περιορίζοντας τις εμπορικές σχέσεις και απειλώντας με περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. Παράλληλα, ωστόσο, φαίνεται πως οι πιέσεις από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Άγκυρα σε αναθεώρηση των θέσεών της.
Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ Kan ανέφερε ότι ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν ενημερώσει τους Ισραηλινούς ομόλογούς τους ότι ο Τραμπ σχεδιάζει την απομάκρυνση περίπου 2.000 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στη Συρία. Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία είχε διπλασιαστεί από 900 σε 2.000 στο πλαίσιο της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα την επιθυμία του να μειώσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία, υποσχόμενος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να τερματίσει την αμερικανική εμπλοκή στην περιοχή. Η προηγούμενη απόσυρση που σχεδιάστηκε το 2018-2019 περιορίστηκε λόγω των επιφυλάξεων για τις συνέπειες στους συμμάχους, ιδίως στους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι είχαν καθοριστικό ρόλο στη μάχη κατά του ΙΚ.
Η Τουρκία έχει εκφράσει εδώ και καιρό τις αντιρρήσεις της σχετικά με τη συνεργασία των ΗΠΑ με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τις οποίες θεωρεί ότι συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Ο Ερντογάν έχει ζητήσει επανειλημμένα την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, ισχυριζόμενος ότι ενισχύουν κουρδικές παρατάξεις που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας. Μια πιθανή απόσυρση θα μπορούσε να δώσει στην Τουρκία τη δυνατότητα να κινηθεί εναντίον αυτών των ομάδων χωρίς να ενοχλείται από τις αμερικανικές δυνάμεις.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι το Ισραήλ ανησυχεί ότι η απομάκρυνση των ΗΠΑ θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις πολιτοφυλακές υποστηριζόμενες από το Ιράν και να αφήσει τις κουρδικές δυνάμεις ευάλωτες στις τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατζ δήλωσε ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας θα παραμείνουν στην περιοχή “επ’ αόριστον” για να αποτρέψουν την εδραίωση εχθρικών δυνάμεων.
Όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση της Τουρκίας αντιμετωπίζει επικρίσεις και διαμαρτυρίες για τη διατήρηση εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ, ενώ παρέχει μια σκληρή ρητορική κατά της χώρας αυτής.
Η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς, η οποία είχε σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει τουλάχιστον 46.707 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει 110.265 από την αρχή της επιδείνωσης της σύγκρουσης. Ο αριθμός των νεκρών υποδηλώνει ότι ένας στους 50 κατοίκους της Γάζας έχει σκοτωθεί, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση στη περιοχή. Πολλοί ειδικοί και οργανώσεις δικαιωμάτων θεωρούν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλότερος.
Μια πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας εκτιμά ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα συνιστούν γενοκτονία. Τον Νοέμβριο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.
Αναμένονται σημαντικές εξελίξεις και στο νομικό πεδίο καθώς το Ισραήλ καλείται να λογοδοτήσει στο Διεθνές Δικαστήριο για τις πράξεις του στην περιοχή της Γάζας.