Ανησυχία στην Τουρκία για τους πυραύλους Meteor: Πώς αντιδρά η Άγκυρα στην ενίσχυση της Ελλάδας.
Η Άγκυρα ανησυχεί για την πιθανή απόκτηση των πυραύλων Meteor από την Ελλάδα
Η πιθανή προμήθεια της Ελλάδας με προηγμένους πυραύλους Meteor έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Τουρκία, όπως αποτυπώνεται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η κίνηση του Νίκου Δένδια να καλέσει την Γαλλίδα πρέσβειρα, εκφράζοντας τις ελληνικές αντιρρήσεις για την πώληση των πυραύλων, έχει εντείνει την ανησυχία.
Δημοσιεύματα στην τουρκική εφημερίδα «Hürriyet» αναφέρουν πως η Ελλάδα επιχειρεί να αποτρέψει την πώληση των πυραύλων Meteor από τη Γαλλία, ενώ η «Milliyet» τονίζει την «αναστάτωση» που έχει προκληθεί στην Αθήνα. Παράλληλα, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναμένει την πρόταση της Βρετανίας για την αγορά 40 Eurofighter Typhoon, αεροσκαφών που η Άγκυρα επιθυμεί να εξοπλίσει με πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς.
Αλλαγή στρατηγικής ισορροπίας στην περιοχή
Σύμφωνα με την «Milliyet», η ενδεχόμενη αγορά των Meteor από την Ελλάδα θα μπορούσε να διαταράξει την στρατηγική ισορροπία στην περιοχή. Ο διευθυντής της εφημερίδας υποστηρίζει ότι το Λονδίνο πιέζει το Παρίσι να εγκρίνει την πώληση του οπλικού συστήματος στην Τουρκία, καθώς χωρίς τους Meteor, τα Eurofighter δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους σε έναν σύγχρονο αεροπορικό πόλεμο.
Η Τουρκία επιδιώκει την απόκτηση 40 Eurofighter ώστε να αντιπαρατεθεί με τα 24 ελληνικά Rafale, όμως η αποτελεσματικότητα των Eurofighter εξαρτάται άμεσα από την χρήση των πυραύλων Meteor. Κάθε Eurofighter EF2000 μπορεί να μεταφέρει έως και έξι Meteor, ενώ το Rafale μπορεί να φέρει μέχρι τέσσερις.
Τι είναι ο πύραυλος Meteor και ποιος αποφασίζει για την εξαγωγή του;
Ο Meteor είναι ένας ευρωπαϊκός πύραυλος που κατασκευάζεται από την κοινοπραξία MBDA, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Μ. Βρετανίας και της Ιταλίας. Για την εξαγωγή του πυραύλου απαιτείται η συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων χωρών. Η Τουρκία έχει θέσει ως όρο την αποδέσμευση των Meteor στο πλαίσιο της αγοράς των 40 Eurofighter Typhoon.
Η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται να ασκεί πιέσεις για την έγκριση της συμφωνίας με την Τουρκία. Ενώ η Άγκυρα έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των κατασκευαστών του EF-2000 (Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία), η Γαλλία δεν έχει προς το παρόν εκφράσει επίσημη θέση σχετικά με τους Meteor. Το ζήτημα παρακολουθείται στενά, καθώς η απόκτηση των συγκεκριμένων πυραύλων θα ενίσχυε σημαντικά την αμυντική ικανότητα της Τουρκίας.