Από πρώην τζιχαντιστής της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους, ο Αχμέντ Αλ Σαράα (γνωστός μέχρι πρότινος ως Αμπού Μοχαμάντ Αλ Τζολάνι) αναλαμβάνει το αξίωμα του προεδρεύοντος της Συρίας.
Ο Αλ Σαράα έχει διοριστεί πρόεδρος κατά την «μεταβατική περίοδο», σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, μόλις επτά εβδομάδες μετά την ηγεσία της επίθεσης των ανταρτών που ανέτρεψε τον Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο Χασάν Αμπντούλ Γκάνι, στρατιωτικός διοικητής του επαναστατικού στρατού, ανακοίνωσε επίσης την κατάργηση του συντάγματος του 2012 και τη διάλυση του κοινοβουλίου, του στρατού, και των υπηρεσιών ασφαλείας της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Sana.
Ως πρόεδρος, ο Αλ Σαράα δήλωσε πως σκοπεύει να δημιουργήσει ένα προσωρινό νομοθετικό σώμα για την υποστήριξη της διακυβέρνησης έως την υιοθέτηση ενός νέου συντάγματος.
Θα διαλυθούν όλες οι ανταρτικές ομάδες που αντιτάχθηκαν στον Άσαντ κατά τη διάρκεια του 13χρονου εμφυλίου πολέμου, και θα ενσωματωθούν στους κρατικούς θεσμούς, πρόσθεσε.
Οι ανακοινώσεις έγιναν σε μια εκδήλωση στη Δαμασκό την Τετάρτη, στην οποία παρευρέθηκαν οι ηγέτες των φατριών που συμμετείχαν στον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA), καθώς και άλλοι μαχητές, μεταξύ αυτών Αραβες εξτρεμιστές, τζιχαντιστές και Κινέζοι Ουιγούροι, υπό την καθοδήγηση της Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Η HTS είχε γράψει ιστορία ως Μέτωπο Αλ Νούσρα, το τμήμα της Αλ Κάιντα στη Συρία, ενώ στη συνέχεια είχε και σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.
Η εκδήλωση φέρει τον τίτλο «Διάσκεψη για την Ανακοίνωση της Νίκης της Συριακής Επανάστασης».
Στην ομιλία του, ο Αλ Σαράα τόνισε στους στρατιωτικούς ηγέτες ότι η νέα ηγεσία έχει «μεγάλη ευθύνη». Πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα είναι η «νόμιμη κάλυψη του κενού εξουσίας». Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι είναι σημαντική η διατήρηση της ειρήνης των πολιτών «μέσω δίκαιης δικαιοσύνης και αποτροπής επιθέσεων εκδίκησης». Ο Αλ Σαράα ζήτησε επίσης την ανασυγκρότηση των κρατικών θεσμών, κυρίως του στρατού, των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας, καθώς και την ανοικοδόμηση της οικονομικής υποδομής.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Αλ Σαράα σε συνέντευξή του στο Al Arabiya TV δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν μέχρι και τέσσερα χρόνια για τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Επίσης, ανέφερε ότι μια ενημερωμένη απογραφή θα απαιτήσει χρόνο και ότι η σύνταξη ενός νέου συντάγματος μπορεί να πάρει έως τρία χρόνια. Παράλληλα, ανέφερε την πρόθεσή του να οργανώσει μια «διάσκεψη εθνικού διαλόγου» προκειμένου να συγκεντρωθούν όλες οι πλευρές της συριακής κοινωνίας.