Σερβία: Φοιτητικές Κινητοποιήσεις Ενάντια στην Ακρίβεια και την Ανεργία

Καθισμένος σε μια γέφυρα στο Βελιγράδι, ένας νεαρός φοιτητής εκφράζει με πάθος την απογοήτευσή του για την κυβέρνηση, συμμετέχοντας σε ένα τεράστιο κύμα διαδηλώσεων που σαρώνει τη Σερβία.

Η Οργή των Φοιτητών στην Σερβία: Μια Κραυγή για Αλλαγή

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Σερβία παρακολουθούνται στενά τις τελευταίες εβδομάδες, με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις να κλιμακώνονται μετά από μια τραγωδία στο Νόβι Σαντ. Ο Uroš Pantović, ένας 22χρονος φοιτητής Νομικής, βρέθηκε ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, μπλοκάροντας μια από τις κεντρικές διασταυρώσεις του Βελιγραδίου.

«Σκοπός μας είναι να λογοδοτήσει η κυβέρνηση», δήλωσε ο Pantović, υπογραμμίζοντας την γενική απογοήτευση για τις κυβερνητικές πολιτικές και την αίσθηση ότι έχουν παραπλανηθεί. Οι διαδηλώσεις στην Σερβία, που αρχικά πυροδοτήθηκαν από το τραγικό δυστύχημα στο Νόβι Σαντ, έχουν μετατραπεί σε ένα ευρύτερο κίνημα διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης.

Το Φοιτητικό Κίνημα: Ένα Κύμα Αλλαγής

Αυτό το κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο και καθοδηγείται κυρίως από φοιτητές, περιλαμβάνει καταλήψεις κτιρίων, οδικούς αποκλεισμούς, συγκεντρώσεις και ειρηνικές παρεμβάσεις. Πολλοί το περιγράφουν ως το μεγαλύτερο φοιτητικό κίνημα στην Ευρώπη μετά το 1968, αποτελώντας μια από τις πιο μαζικές εκφάνσεις διαφωνίας στη Σερβία μετά τις διαδηλώσεις του 2000 που ανέτρεψαν τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

  • Έναυσμα: Η τραγωδία στο Νόβι Σαντ, όπου 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οδήγησε τους διαδηλωτές να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για διαφθορά και αδυναμία επιβολής των κανονισμών ασφαλείας.
  • Αιτήματα: Οι διαδηλωτές απαιτούν λογοδοσία από την κυβέρνηση και διασφάλιση της λειτουργίας των κρατικών θεσμών στο πλαίσιο του κράτους δικαίου.

Η Παραίτηση του Πρωθυπουργού και οι Παραμένουσες Απαιτήσεις

Παρά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς, ενός στενού συμμάχου του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, οι φοιτητές παραμένουν αποφασισμένοι να επιφέρουν ριζικές αλλαγές. «Δυστυχήματα σαν αυτό στο Νόβι Σαντ θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν τηρούνταν οι απλοί κανονισμοί. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει την ανικανότητά της», δήλωσε ο Pantović.

Ο Jovan Stikić, 19χρονος φοιτητής μηχανικού, πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για να παλέψουμε για τις ζωές μας και την πατρίδα μας. Το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να μας αποκαλεί αντεθνικούς, αλλά εμείς αγωνιζόμαστε για αυτή τη χώρα και για το σύνταγμα που προστατεύει τα δικαιώματά μας». Οι φοιτητές έχουν λάβει σημαντική υποστήριξη από τους πολίτες, με δεκάδες χιλιάδες άτομα να διαδηλώνουν σε πόλεις όπως το Βελιγράδι, το Νις και το Νόβι Σαντ.

Ενωμένοι για μια Καλύτερη Σερβία: Η Απογοήτευση και η Ελπίδα

Αυτό που ενώνει τους διαδηλωτές είναι η απογοήτευση για μια πολιτική που θεωρούν αποτυχημένη. Η 18χρονη μαθήτρια Tina Pribićević κρατούσε ένα πανό που έγραφε «Άνθρωπε, θυμώσου», εκφράζοντας την ανάγκη για αλλαγή και αντίσταση στην υπάρχουσα κατάσταση.

«Πιστεύουμε ότι το σύστημα είναι διεφθαρμένο εδώ και πολύ καιρό, από τότε που δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός μας», δήλωσε, αναφερόμενη στον Ζόραν Τζίντζιτς, τον πρωθυπουργό που δολοφονήθηκε το 2003 λόγω των δημοκρατικών του μεταρρυθμίσεων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα