Πούτιν: Αμφισβητεί τη Νομιμότητα του Ζελένσκι ως Προέδρου Ουκρανίας

Σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, αποκλείοντας ωστόσο οποιαδήποτε συζήτηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο θεωρεί ότι δεν κατέχει πλέον νομιμοποιημένο αξίωμα.

Οι θέσεις Πούτιν για πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες

Σύμφωνα με τον κ. Πούτιν, η θητεία του Ζελένσκι έχει λήξει, καθιστώντας τον, κατά την άποψή του, μη νόμιμο συνομιλητή. Σε συνέντευξή του σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο, αλλά δεν βλέπει αντίστοιχη διάθεση από την ουκρανική πλευρά. Ο Πούτιν πρότεινε ότι, σε περίπτωση διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου θα μπορούσε να συμμετάσχει.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Η εκτίμηση για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι αν οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας περιόριζαν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας, η σύγκρουση θα μπορούσε να τερματιστεί “μέσα σε δύο μήνες”, υπονοώντας ότι η οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση είναι ζωτικής σημασίας για την αντοχή της Ουκρανίας. Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι η έλλειψη πόρων θα καθιστούσε αδύνατη τη συνέχιση των εχθροπραξιών από την Ουκρανία.

Η απάντηση Ζελένσκι στις δηλώσεις Πούτιν

Απαντώντας στις δηλώσεις του Πούτιν, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι αυτές αποδεικνύουν τον φόβο του Ρώσου προέδρου απέναντι στις διαπραγματεύσεις και την επιθυμία του να παρατείνει τον πόλεμο. Μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ζελένσκι τόνισε ότι οι ενέργειες του Πούτιν μαρτυρούν την έλλειψη ειλικρινούς πρόθεσης για ειρηνική επίλυση.

Αναλύοντας τις γεωπολιτικές διαστάσεις

Οι δηλώσεις αυτές υπογραμμίζουν τις βαθιές διαφωνίες και την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο ηγεσιών, περιπλέκοντας περαιτέρω τις προοπτικές για μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία. Η διαφωνία για τη νομιμότητα του Ζελένσκι και η διαφορετική αντίληψη για τις προϋποθέσεις ενός πιθανού τερματισμού του πολέμου αποτελούν σημαντικά εμπόδια στην έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Η κρίση στην Ουκρανία παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της διεθνούς ατζέντας, με επιπτώσεις που εκτείνονται πέρα από τα σύνορα των δύο χωρών. Οι προσπάθειες για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης απαιτούν μια πολυδιάστατη προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες όλων των εμπλεκόμενων μερών και διασφαλίζοντας τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα