Γροιλανδία: Δανία και Ευρώπη αντιδρούν σε πιθανή νέα προσπάθεια Τραμπ

Επικρατεί έντονη διπλωματική δραστηριότητα γύρω από το ζήτημα της Γροιλανδίας, με την πρωθυπουργό της Δανίας να αναζητά στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Δανία: Ισχυρή Ευρωπαϊκή Υποστήριξη απέναντι στις Φιλοδοξίες για τη Γροιλανδία

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη στήριξη που έλαβε από τους ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γροιλανδία. Μετά τις συναντήσεις της με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, η Φρεντέρικσεν τόνισε τη σημασία του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και των εδαφών, αρχές θεμελιώδεις για τη διεθνή τάξη πραγμάτων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι περιοδείες της Φρεντέρικσεν περιελάμβαναν επισκέψεις στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος επιβεβαίωσε την αλληλεγγύη του προς τη Δανία. Ο Σολτς τόνισε ότι τα σύνορα δεν πρέπει να αμφισβητούνται καταναγκαστικά. H Γερμανία και η Δανία είναι στενοί φίλοι και μοιράζονται μια κοινή κοσμοθεωρία, βασισμένη στην συνεργασία και όχι στην αντιπαράθεση, ως μοχλό για την ειρήνη και την ευημερία στην Ευρώπη.

Το Καθεστώς της Γροιλανδίας και οι Διεθνείς Σχέσεις

Η Γροιλανδία, αν και αυτόνομο έδαφος της Δανίας, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι προς πώληση. Η Φρεντέρικσεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ, τόνισε ότι η απόφαση για το μέλλον της Γροιλανδίας ανήκει αποκλειστικά στους κατοίκους της. Παρά τις δηλώσεις περί αυτόνομης απόφασης, η κυβέρνηση της Δανίας επιδιώκει να διατηρήσει τους δεσμούς της με τη Γροιλανδία. Για το σκοπό αυτό, ο ΥΠΕΞ της Δανίας ανακοίνωσε τη διάθεση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Αρκτική, μια κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως πολιτική δήλωση προς τις ΗΠΑ.

Η Αρκτική, λόγω της γεωγραφικής της θέσης βρίσκεται κοντά στη Ρωσία και την Αμερικανική ήπειρο, καθώς και στον Βόρειο Ατλαντικό, καθίσταται σημείο στρατηγικής σημασίας. Έπειτα από συζητήσεις προτάθηκε η αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην περιοχή, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα σταθερότητας. Ο Τραμπ, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι η αμερικανική παρουσία στη Γροιλανδία είναι αναγκαία για την εθνική ασφάλεια και την ελευθερία παγκοσμίως.

Γεωπολιτικές και Οικονομικές Διάστασεις

Οι ΗΠΑ διατηρούν στρατηγική στρατιωτική βάση στη βορειοδυτική Γροιλανδία, στο Πιτούφικ. Πέραν της γεωστρατηγικής της θέσης, η Γροιλανδία διαθέτει τεράστια αποθέματα ανεκμετάλλευτων πόρων, όπως πετρέλαιο και μέταλλα. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Γροιλανδίας επιθυμεί τη διατήρηση των δεσμών με τη Δανία.

Η δημοσκόπηση της Verian έδειξε ότι ένα συντριπτικό 85% των Γροιλανδών δεν επιθυμούν την ενσωμάτωση στις ΗΠΑ. Η Φρεντέρικσεν εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα, τα οποία υποδεικνύουν την επιθυμία των Γροιλανδών να διατηρήσουν τη συνεργασία με τη Δανία. Η Γροιλανδία, με μόλις 57.000 κατοίκους, απέκτησε εκτενή αυτονομία και αυτοδιοίκηση το 2009, με τη δυνατότητα να κηρύξει την ανεξαρτησία της μέσω δημοψηφίσματος.

  • Στρατηγική Σημασία Αρκτικής: Ενίσχυση της ασφάλειας στην Αρκτική.
  • Διεθνής Συνεργασία: Ευρωπαϊκή στήριξη και κοινή προσέγγιση για την ειρήνη.
  • Αυτονομία Γροιλανδίας: Σεβασμός της αυτονομίας και επιθυμία των κατοίκων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα