Η κινεζική DeepSeek τάραξε τα νερά στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά η OpenAI υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά.
DeepSeek εναντίον OpenAI: Μια μάχη στην τεχνητή νοημοσύνη
Η κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek έχει αναστατώσει την Silicon Valley με την κυκλοφορία καινοτόμων, αλλά και οικονομικών, μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία ανταγωνίζονται άμεσα τα καθιερωμένα μοντέλα της OpenAI. Η OpenAI, δημιουργός του ChatGPT, εξετάζει αν τα νέα μοντέλα της DeepSeek εκπαιδεύτηκαν με δεδομένα που προέρχονται από τα δικά της συστήματα, δημιουργώντας ανησυχίες για πιθανή παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας.
Οι υποψίες της OpenAI και ο ρόλος της Microsoft
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η OpenAI και η Microsoft ερευνούν αν η DeepSeek χρησιμοποίησε το API της OpenAI για την ενσωμάτωση και εκπαίδευση των μοντέλων της. Οι ερευνητές ασφαλείας της Microsoft παρατήρησαν μια σημαντική εξαγωγή δεδομένων από λογαριασμούς προγραμματιστών της OpenAI στα τέλη του 2024, η οποία φαίνεται να συνδέεται με την DeepSeek, ενισχύοντας τις υποψίες για πιθανή άντληση δεδομένων.
“Απόσταξη” γνώσης: Μια κοινή πρακτική με πιθανές παρανομίες
Η OpenAI έχει βρει στοιχεία που συνδέουν την DeepSeek με την τεχνική της “απόσταξης” (distillation). Η “απόσταξη” είναι μια διαδεδομένη πρακτική που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση μικρότερων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης μέσω της εξαγωγής δεδομένων από μεγαλύτερα και πιο προηγμένα μοντέλα. Πρόκειται για μια οικονομική προσέγγιση, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις επενδύσεις άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει κάνει η OpenAI στην εκπαίδευση του GPT-4.
Κίνδυνος κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας
Ο David Sacks, ειδικός σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ, εκφράζει την άποψη ότι «είναι πολύ πιθανό» να έχει συμβεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. «Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η DeepSeek άντλησε γνώση από τα μοντέλα της OpenAI, και αυτή η κατάσταση φαίνεται να μην χαροποιεί ιδιαίτερα την OpenAI», πρόσθεσε ο Sacks σε συνέντευξή του στο Fox News.
Η απάντηση της OpenAI και η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας
Η OpenAI αναφέρει πως εταιρείες με έδρα στην Κίνα, όπως η DeepSeek, επιδιώκουν συνεχώς να “αποστάξουν” τη γνώση από τα μοντέλα των κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης.
«Ως κορυφαίος παίκτης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, αναλαμβάνουμε δράσεις για την προστασία της πνευματικής μας ιδιοκτησίας. Αυτό περιλαμβάνει την αυστηρή αξιολόγηση των δυνατοτήτων που ενσωματώνουμε στα προϊόντα μας, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της τεχνολογίας μας από τις προσπάθειες των αντιπάλων και των ανταγωνιστών μας», καταλήγει η OpenAI, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί την καινοτομία της.