Με αφορμή την επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιδιώκουν συντονισμό, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για κοινή δράση. Ας δούμε τις εξελίξεις.
Συντονισμός της αντιπολίτευσης μετά τις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη
Μετά τις χθεσινές μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, στην δεύτερη επέτειο από την τραγωδία των Τεμπών, ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε άμεσα για να συντονίσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Σειρά τηλεφωνικών επαφών με άλλα κόμματα έγιναν με στόχο την κοινή αντιμετώπιση του θέματος.
Σημαντική ήταν η παρουσία των επικεφαλής των κομμάτων στις χθεσινές συγκεντρώσεις. Ο Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), ο Σωκράτης Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ), ο Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ) και ο Αλέξης Χαρίτσης (Νέα Αριστερά) έδωσαν το παρών, αναδεικνύοντας τη σημασία του ζητήματος.
Ο Αλέξης Χαρίτσης, στην ομιλία του, τόνισε τη σημασία της μαζικής συμμετοχής και υπογράμμισε ότι η δικαίωση των θυμάτων αποτελεί επιτακτική κοινωνική απαίτηση.
Πρωτοβουλίες για κοινή δράση
Ο Σωκράτης Φάμελλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους Νίκο Ανδρουλάκη, Αλέξη Χαρίτση και Ζωή Κωνσταντοπούλου, προτείνοντας τον συντονισμό των προοδευτικών δυνάμεων. Βασικός στόχος, η υποστήριξη ενός κοινού αιτήματος για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών.
«Δεν μπορούμε να σιωπούμε μπροστά σε αυτό το κύμα κοινωνικής αγανάκτησης,» δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος από την Πλατεία Συντάγματος. «Ξεκινάμε έναν διάλογο με όλα τα προοδευτικά κόμματα για να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία του κράτους δικαίου.»
Στην Κουμουνδούρου επικρατεί έντονη κινητικότητα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ενημερώνει τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου για τις τρέχουσες εξελίξεις, πριν τις κρίσιμες τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Χθες, η συγκέντρωση αποτέλεσε ευκαιρία για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, καθώς τα στελέχη αναζητούν τις κατάλληλες θεσμικές λύσεις.
Εξετάσεις σεναρίων και επιφυλάξεις
Στις αρχικές συζητήσεις, εξετάστηκε το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής, το οποίο τελικά απορρίφθηκε για να αποφευχθεί ενδεχόμενη συσπείρωση της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί πολιτική έκφραση στις λαϊκές διεκδικήσεις.
Ο ίδιος υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση και πρότεινε τη δημιουργία ενός λαϊκού μετώπου. «Η κοινωνία έχει ξεσηκωθεί. Είναι η κατάλληλη στιγμή να δημιουργήσουμε ένα ευρύ Λαϊκό Μέτωπο με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη,» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, η Νέα Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τις διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ, πριν καταλήξουν σε κοινές προτάσεις. Επιπλέον, η διαδικασία αυτή ενδέχεται να καθυστερήσει μέχρι να ολοκληρωθούν οι ανακοινώσεις σχετικά με τα πορίσματα. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόνισαν ότι απαιτούνται προγραμματικές και θεσμικές προσεγγίσεις προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε μικροκομματική εκμετάλλευση αυτής της λαϊκής κινητοποίησης.