Λουκασένκο: Νίκη με 87,6% και Προειδοποιήσεις για Πυραυλικές Επιθέσεις

Μια νέα θητεία ξεκινά για τον Αλεξάντρ Λουκασένκο, σηματοδοτώντας μια εποχή γεμάτη αντιδράσεις και αμφισβητήσεις.

Έβδομη Θητεία για τον Λουκασένκο: Αντιδράσεις και Αμφισβητήσεις

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο ηγέτης της Λευκορωσίας, εξασφάλισε την έβδομη πενταετή θητεία του, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, συγκεντρώνοντας ένα εντυπωσιακό 87,6% των ψήφων. Ωστόσο, οι αντιδράσεις από την εξόριστη αντιπολίτευση ήταν άμεσες και έντονες, καταγγέλλοντας τις εκλογές ως μια προκαθορισμένη φάρσα.

Η «Πυρηνική Ομπρέλα» και οι Προειδοποιήσεις

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο Λουκασένκο αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια «πυρηνική ομπρέλα», υπογραμμίζοντας την ύπαρξη των υπερηχητικών βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik, ένα αμφιλεγόμενο μέτρο προστασίας που υποστηρίζεται και από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτή η κίνηση ερμηνεύεται ως μια απάντηση στις αυξανόμενες εντάσεις με τη Δύση.

Διεθνείς Αντιδράσεις και Καταγγελίες

Η Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Μάρτα Κώς, και η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλλας, σε κοινή τους δήλωση, κατήγγειλαν τις εκλογές ως μη ελεύθερες και μη δίκαιες, αμφισβητώντας τη νομιμότητά τους.

Εικόνα πυραύλου

Ο Λουκασένκο απάντησε στις επικρίσεις, δηλώνοντας ότι δεν επιδιώκει την αναγνώριση από την ΕΕ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2030, δείχνοντας μια αποφασιστικότητα να παραμείνει στην εξουσία.

Φόβοι για Επανάληψη των Γεγονότων του 2020

Υπάρχουν δικαιολογημένες ανησυχίες για πιθανή επανάληψη των επεισοδίων του 2020, όταν η αμφισβητούμενη νίκη του Λουκασένκο προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις. Η καταστολή που ακολούθησε οδήγησε σε πάνω από 65.000 συλλήψεις και την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση, δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου και καταστολής.

Καταγγελίες για Παραβιάσεις της Ελευθερίας του Τύπου

Ο οργανισμός Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα έχει καταθέσει μήνυση κατά του Λουκασένκο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κατηγορώντας τον για παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου. Σύμφωνα με τον οργανισμό, από το 2020 έχουν συλληφθεί 397 δημοσιογράφοι, με 43 να παραμένουν στη φυλακή, αποδεικνύοντας την αυταρχική στάση του καθεστώτος απέναντι στα μέσα ενημέρωσης.

Ο πολιτικός αναλυτής Valery Karbalevich υποστηρίζει ότι η εμπειρία των διαδηλώσεων του 2020 οδήγησε τον Λουκασένκο να επιλέξει μια στρατηγική ελέγχου αντί για ελεύθερες εκλογές, καταδεικνύοντας την αυταρχική φύση της διακυβέρνησής του.

Καταγγελίες για Νοθεία και Παρατυπίες

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει εκτεταμένη νοθεία, υποστηρίζοντας ότι η πρόωρη ψηφοφορία δημιούργησε συνθήκες για παρατυπίες, καθώς οι κάλπες παρέμεναν αφύλακτες. Παράλληλα, ακτιβιστές της Viasna ανέφεραν σοβαρά προβλήματα στο Διαδίκτυο σε όλη τη χώρα, αμφισβητώντας τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ανέρχονται σε 6,8 εκατομμύρια, αλλά η απουσία περίπου 500.000 Λευκορώσων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα θέτει ερωτήματα για την αντιπροσωπευτικότητα του αποτελέσματος.

Η Σιδηρά Διακυβέρνηση από το 1994

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, εδραιώνοντας τη θέση του ως ένας από τους μακροβιότερους ηγέτες στην Ευρώπη. Η πολιτική του έχει χαρακτηριστεί ως αυταρχική, κερδίζοντας του τον χαρακτηρισμό του «τελευταίου Δικτάτορα της Ευρώπης».

Έχει επιτρέψει στη Μόσχα να χρησιμοποιεί το έδαφός του για την εισβολή στην Ουκρανία το 2022 και φιλοξενεί τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, ενισχύοντας τους δεσμούς του με το καθεστώς Πούτιν. Παρά τις εντάσεις, προβάλλει τον εαυτό του ως προστάτη της Λευκορωσίας, υποστηρίζοντας ότι έχει σώσει τη χώρα από τον πόλεμο.

Με αμφιλεγόμενο τρόπο, ισχυρίζεται ότι «Είναι καλύτερα να υπάρχει μια δικτατορία όπως στη Λευκορωσία παρά μια δημοκρατία όπως η Ουκρανία», υπογραμμίζοντας την ιδεολογική του αντίθεση προς τις δημοκρατικές αξίες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα